SASTANAK PREDSEDNIKA SRBIJE I PREDSEDNICE SLOVENIJE: Odnosi Srbije i Slovenije su dobri i mogu biti još bolji

11:58

15.06.2023

Podeli vest:

Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar, koja boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji.

Obraćanje predsednika
– Odnosi Srbije i Slovenije su dobri i, mogu da kažem da, mogu biti još bolji. Očekujem da budemo blizu dve milijarde trgovinske razmene. Želim da im se zahvalim na veleikim ulaganjima u našu zemlju, Slovenija je jedan od najvećih investitora u Srbiji – rekao je Vučić.

Vučić je potvrdio da će Srbija i dalje učestvovati u inicijativi Brdo Brioni.

– Srbija je uvek bila za to da se brzom prugom i dobrim vozovima povežemo sa Ljubljanom, preko Zagreba. Posebno smo razmatrali evropski put Srbije i zahvalio sam se na podršci Srbiji na Evroposkom putu. Uvek i u svakom trenutku moramo da vodimo računa o vladavini prava da bismo ubrzali naš evropski put – rekao je Vučić i još jednom se zahvalio predsednici Slovenije.

– U Srbiji na svakom mestu Slovenci mogu da se osete kao kod svoje kuće, i mi se tako osećamo u Sloveniji. Svako dodatno unapređenje našim odnosa je nešto što će doprineti da svi ljudi to osete i vide, i da se, gde god da se nalaze na teritoriji naše ili vaše zemlje, tako osećaju – rekao je Vučić.

Printscreen/TV Pink

Predsenica Slovenije izjavila je saučešće predsedniku i roditeljima žrtava u masakrima u Srbiji.

– To može da se desi bilo gde, i moramo da zajedno učinimo sve da ne bude teških reči u medijima.

Zahvalila se Vučiću i što će doći na forum Brdo Brioni.

– Ja sam veliki zagovornik integracije i pridruživanja novih država u Evropsku uniju. Ubeđena sam da je evropski put, pravi put. 70% privredne saradnje Srbije odvija se sa zemljama Evropske unije. U Sloveniji postoji više od 1500 preduzeća koji zapošljavaju Srbe – rekla je predsednica Slovenije.

– Što se tiče od nosa Beograda i Prištine, molila bih da što pre dođe do implementacije osnivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu. Dijalog je jedini put do rešenja, tzv. Kosovo mora da učini svoj deo posla. U oktobru putujem u Prištinu, pozicija Evropske unije i Slovenije je jasna – dijalog, dijalog, ne želimo konflikte na teritoriji Zapadnog Balkana – rekla je ona.

Ona je čestitala Srbima zbog prstena Nikole Jokića.

(Pančevac)

VUČIĆ: Zamolio sam predstavnike Kvinte da spreče Kurtija da izazove novi rat na Balkanu

NA PRELAZIMA MERDARE I JARINJE ONEMOGUĆEN PRELAZAK KAMIONA SA SRPSKOM ROBOM Automobilima prolaz dozvoljen, kontrola saobraćaja pojačana

VELIKA PROMENA: NIS preuzeo PETROHEMIJU uz zeleno svetlo iz Brisela

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.