KAMIONI ČEKAJU NA PRELAZIMA NA KIM SAD pozvale na hitne korake za deeskalaciju

09:34

16.06.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Kamioni sa srpskom robom i dalje čekaju na administrativnim prelazima Merdare, Jarinje i Končulj, pošto im je Priština zabranila da uđu na teritoriju Kosova i Metohije. Nakon hapšenja trojice pripadnika kosovske policije, kosovska vlada donela je odluku o zabrani ulaska srpske robe na Kosovo, što je dodatno zaoštrilo odnose Beograda i Prištine. U međuvremenu, već treću nedelju zaredom građani na severu Kosova protestuju ispred zgrada opština u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

 Starović: Nemoguće ignorisati pogoršanje kojem svedočimo iz dana u dan

Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva odbrane u razgovoru za Euronews Srbija nije čvrsto uveren da bi uskoro moglo doći do deeskalacije na severu KiM, rekao je on u razgovoru za Euronews Srbija.
„Imamo politički proces pregovora koji traje nekoliko godina, ne odvija se ni u kakvom vakuumu i nemoguće je ignorisati pogoršanje kojem svedočimo iz dana u dan. Bojim se da nikakvi sporazumi, mape impelemtacije, mape deeskalacije ne mogu suštinski uroditi plodom sve dok imamo drugu stranu, Aljbina Kurtija koji jasno pokazuje nameru da eskalira situaciju i napravi nešto što nalikuje ratu. Kada postoji takva namera, nije teško izmisliti neki povod jer se on lako proizvede“, istakao je Starović.
08.20 Kamioni sa srpskom robom još čekaju na Jarinju, Merdaru i Končulju

Kamioni sa srpskom robom i dalje čekaju na administrativnim prelazima Merdare, Jarinje i Končulj, pošto im je Priština zabranila da uđu na teritoriju Kosova i Metohije, javlja reporterka Euronews Srbija. Vlada u Prištini zabranila je ulaz kamionima koji prenose robu iz centralne Srbije, ali i praznim kamionima sa registarskim tablicama koje izdaje Beograd, kao odgovor na hapšenje trojice policajaca kosovske policije koji su uhvaćeni na srpskoj teritoriji.

Stejt department: Priština i Beograd da preduzmu hitne korake za deeskalaciju

SAD očekuju od Prištine i Beograda da preduzmu hitne korake za deeskalaciju tenzija i slede plan u tri tačke koji je iznela Evropska unija, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler. Prema njegovim rečima, kao deo toga, Priština mora da obezbedi da albanski gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija, kao i da povuče policijske snage sa severa. Stejt department, takođe, očekuje “bezuslovno puštanje trojice kosovskih policajaca koje je Srbija uhapsila“. „Verujemo da i Kosovo i Srbija moraju da slede plan od tri tačke koji je iznela EU“, rekao je Miler.

 Gazeta Ekspres: Šolc, Makron i Meloni pismom traže od Kurtija deeskalaciju

Kosovski premijer Alјbin Kurti dobio je pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i italijanske premijerke Đorđe Meloni u kojem se od njega još jednom traži da deeskalira tenzije na severu KiM, javlja Gazeta ekspres.

Pismo je slično u sredu objavlјenom odgovoru visokog predstavnika EU za spolјnu politiku Žozepa Borelja Kurtiju, ali bez detalјnih zahteva, prenosi prištinski list. Vlada u Prištini do sada nije poslala obaveštenje o primlјenom pismu niti njegovom sadržaju.

KFOR: Nismo bili na području gde su uhapšeni kosovski policajci
Pripadnici KFOR-a nisu se nalazili na području na kojem je srpska policija uhapsila troje pripadnika kosovske policaje, saopštio je KFOR. Dodaje se da je KFOR u četvrtak poslao tim na to područje i uspostavio kontakt sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i srpskih vlasti.

Istovremeno, navodi se, misija je u redovnom kontaktu sa Euleksom. „Pozivamo obe strane da odmah smanje tenzije i da se uzdrže od jednostranih ackija koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije“, poručili su iz misije.

Navodi se da Kfor prati situaciju i nastavlja da „u potpunosti sprovodi svoj mandat na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine kako bi omogućio bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu“.

(Pančevac/Euronews Srbija)

SRBIJA POD VODOM: Vanredna situacija u 35 opština! Voda odnela most na Ibarskoj magistrali, izlile se Lepenica kod Kragujevca i Belica kod Jagodine FOTO I VIDEO

EPIZOOTIOLOG ALEKSANDAR ŽIVULJA ZA PANČEVAC O AFRIČKOJ KUGI: Opasno je bacati leševe svinja na mesta koja nisu za to određena! Evo šta savetuje gazdinstvima

PANČEVCI SE MOLE ZA STRPLJENJE Snimanje indijskog filma u gradu i dalje traje, a koristiće se i specijalni efekti koji će se građanima učiniti kao realne scene!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.