TAŠCI SA PEKMEZOM: Vojvođanski slatki punjeni“džepovi“ koji će vas oduševiti! (RECEPT)

16:30

13.04.2024

Podeli vest:

Pančevac/Ana Vugrinec

Tašci sa pekmezom su jednostavna i jeftina poslastica od testa napunjena pekmezom ili sirom. Ovaj slatkiš poznat je i pod imenom Lekvar tašci, Baratfile i Pirohe, a predstavlja nezaobilazan deo vojvođanske kuhinje.

Tradicionalni tašci se prave od mekanog testa koje se puni pekmezom od šljiva, zatvara, kuva u kipućoj vodi, pa valja u prepržene prezle pomešane sa šečerom.

U zavisnosti od toga da li se jedu u Sremu, Banatu ili Bačkoj, tašci mogu biti punjeni pekmezom ili sirom. Neke domačice prezle menjaju makom, preprženim grizom ili mlevenim orasima.

Ako odlučite da oživite uspomene na ovu vojvođansku poslasticu koja se u davna vremena svakodnevno pravila, u nastavku teksta donosimo i starinski recept.

TAŠCI SA PEKMEZOM (RECEPT)

500 G MEKOG BRAŠNA

1 VEĆE JAJE

PRSTOHVAT SOLI

250 ML TOPLE VODE

PEKMEZ OD ŠLJIVA ZA PUNJENJE

250 G PREZLI

10 KAŠIKA ŠEĆERA

MALO ULJA

 

Umesiti glatko testo od brašna, jaja, soli i vode. Pokriti kesom i ostaviti da odmara oko 15 minuta.

Nakon toga testo razviti tanko, u oblik pravougaonika. Iseći testo na trake, po dužini. Neka širina trake bude oko 15 cm. S jedne strane trake rasporediti kašičice pekmeza po dužini, neka udaljenost između pekmeza bude par santimetara. 

Drugom polovinom trake poklopiti prvu polovinu pa iseći na kocke (u svakoj kocki treba da se nalazi kašičica pekmeza). Ivice kocki pritisnuti vrhom viljuške.

U tiganju, na malo ulja, propržiti prezle. Skloniti sa vatre i dodati im šećer.

Taške spuštati u kipuću vodu. Kada isplivaju na površinu izvaditi ih iz vode i odmah valjati u prezle i šećer.

(Pančevac)

SAMOUKI SLIKAR IZ PANČEVA U 40 ODABRANIH IZ CELE SRBIJE: Publika kupuje savremenu umetnost, možda ću i živeti od svojih slika!

ZDRAV I UKUSAN NAPITAK: Napravite sok od kajsija bez konzervansa i kuvanja

PRED NAMA JE DUG PUT BRATSKIH I PRIJATELJSKIH ODNOSA: Predsednik Vučić ugostio kubanskog predsednika na ručku

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.