UPIS U SREDNJE ŠKOLE 2023/2024.: Druga faza ovogodišnjeg upis

11:43

12.07.2023

Podeli vest:

PIXABAY

Ministarstvo prosvete objavilo je preliminarne rezultate završnog ispita dan ranije nego što je to predviđeno kalendarom upisa. Prema rečima nadležnih, ranija objava rezultata završnog ispita ostvarena je zahvaljujući unapređenju informacionog sistema i procesa za realizaciju završnog ispita na kome su radili Ministarstvo prosvete, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, kao i Fakultet organizacionih nauka.
Uspeh je ostvaren jer se od ove školske godine čitav proces pregledanja testova obavlja u 33 centra za skeniranje testova, što je omogućilo veću efikasnost i objektivnost ovog dela procesa. Kako tvrde u Ministarstvu prosvete, Vlada Srbije i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu nastaviće da unapređuju proces završnog ispita, s ciljem da se deci pruži maksimalna podrška tokom ovako važnog procesa za njihovu budućnost. Sve ovo urađeno je kako bi se ostvario efikasan upis, a đacima i njihovim roditeljima olakšao neretko stresan proces. Naime, država se potrudila da roditeljima i maturantima bar donekle olakša upis u srednju školu.

Trenutno, dok nastaje ovaj tekst, roditelji i budući srednjoškolci popunjavaju listu želja i time se zvanično prešlo na drugu fazu upisa. Dragoslav Živković iz Ministarstva prosvete rekao je za RTS da je 3. jul „dan de”, jer će tog datuma biti istaknute liste raspoređivanja učenika po školama i profilima. Prema njegovim rečima, popunjavanje liste želja od velike je važnosti, a đaci imaju dvadeset mogućnosti. Smatra da „prva želja treba da bude ono primarno što dete želi, što planira, što je jednostavno kroz neki proces profesionalnih orijentacija odabralo da bude idealna škola za njega u narednom periodu”.
– Nakon toga, po istoj logici, neku alternativu, drugo, treće, četvrto, a naša sugestija je da svakako popunite čak i desetak želja kako biste u prvom krugu bili upisani. Mada i oni koji ne budu upisani u prvom krugu, u drugom krugu će već narednog dana imati priliku da ponovo popune listu želja za upražnjena, preostala mesta i takođe sigurno obezbediti mesto za sebe u srednjoj školi – objasnio je on za RTS.

Kada je reč o najtraženijim profilima, Živković kaže da je to interesantna tema.
– Na ovoj jednoj listi najtraženijih profila u Srbiji nalazimo škole iz Novog Pazara, Leskovca, Vranja, Beograda, Šapca, Novog Sada. Dakle, u čitavoj Srbiji postoji veliki interes za pojedina zanimanja. Najtraženiji profili su prošle godine bili iz domena stručnog obrazovanja. Ako uzmemo kao kriterijum za procenu koliko učenika se opredelilo, odnosno kandidovalo za jedno mesto, onda je to medicinska sestra – rekao je Živković za RTS.
Naglasio je da je prošle godine bilo najteže upisati Medicinsku školu u Novom Pazaru, odnosno smer za medicinsku sestru. Dodaje da su i profili tehničar drumskog saobraćaja i elektrotehničar informacionih tehnologija takođe bili veoma popularni smerovi prilikom prošlogodišnjeg upisa. Kao primer je naveo da je bila navala za školu „Nikola Tesla” u Beogradu. Zanimljivo je da je, prema Živkovićevim rečima, za tehničara vazdušnog saobraćaja (obrazovni profil u Vazduhoplovnoj akademiji), ali i tehničara za digitalnu grafiku, internet oblikovanje, takođe bio neophodan veliki broj bodova za upis. Prema njegovim rečima, u gimnazijama su i dalje najviši pragovi.
Kako je Živković istakao, prošle godine nisu bila popunjena sva mesta, tako da se i ove godine očekuje da će biti mesta za svakog đaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.