STIŽU NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE: Meteorolog otkriva koji delovi Srbije će u sredu biti na udaru

13:25

17.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Meteorolog Marko Čubrilo tvrdi da iako su u Srbiji temperature nesporno visoke, ovo ipak nije najtoplije leto ikada, štaviše da je manje toplo u odnosu na prethodno, kao i da ekstremno visokih temeratura u Srbiji neće biti.

– Ovo leto je manje toplo u odnosnu na prošlo. Ekstremno visoke temperature iznad 40 i više stepeni neće biti kod nas, bar ne tamo gde se temperatura meri meteorološki korektno – rekao je Čubrilo.

Ipak, ono od čega preti opasnost jesu superćelijske oluje od kojih je nedavno jedna već pogodila sever zemlje, a njihovi naleti se mogu ponovo očekivati u skorije vreme:

– Kad bilo koja količina vlage dođe na ovako vrelu podlogu reakcija je burna i dobija se taj efekat superćelijskih oluja. To su znatno snažnije i dugotrajnije nepogode od onih na koje smo navikli. Ova koja je bila pre nekoliko dana je počela u Sloveniji, prešla je u Hrvatsku, zatim je zahvatila sever Srbije, ušla u Rumuniju i tek onda se raspala. Znači govorimo o sistemu koji je trajao bezmalo pola dana. To su superćelijske oluje – rekao je Čubrilo i dodao:

– Oblačni sistemi se dižu jako visoko na preko 10 – 15 hiljada metara. Tu protivgradna odbrana ne može mnogo da uradi, jer su to strahovito moćni sistemi. Mogu i stotinu raketa biti ispaljene, ali efekat štete može biti samo umanjen, ne i sasvim poništen. Nažalost u sredu možemo imati još jednu situaciju koja može biti problematična, pogotovo na severu naše zemlje u Vojvodini, severnoj Šumadiji i u okolini Beograda. Na pregrejanu podlogu biće jakih pljuskova kao i uslova za superćelijske oluje.

DANAS TROPSKIH 40 STEPENI: Izbegavajte boravak napolju u najtoplijem delu dana!

VISOKE TEMPERATURE NE PRIJAJU NI ŽIVOTNJAMA: Kravama stres već preko 30 stepeni, kokoške prestaju da nose jaja

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.