BRNABIĆ: Prioriteti u prosveti biće veće plate, borba protiv nasilja, modernizacija

15:26

20.07.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pink

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u radu sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović ako ona bude izabrana na tu funkciju imati 10 ključnih prioriteta.

Brnabić je u Skupštini Srbije istakla da je prvi prioritet poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih i navela da od 1. septembra za njih stiže dodatnih 5 odsto povećanja primanja, a od 1. januara 2024. dodatnih 10 odsto.

„Drugo je borba protiv nasilja u školama, na čemu radimo već neko vreme. Drago mi je što smo konačno pustili u rad i platformu ‘Čuvam te’ koju sada koriste ljudi širom Srbije da prijave nasilje u školama“, rekla je ona.

Navela je da će se nastaviti sa ulaganjem sve više novca u nauku i inovacije i u tom smislu istakla da će sve veći fokus biti na ulaganjima u kulturu i umetnost.

– U školama će biti sve veći akcenat na umetnosti i kulturi jer će u vremenu koje je pred nama, u 21. veku kreativnost i inovativnost biti nešto što će određivati uspeh jedne zemlje. Ko ne bude imao kreativne i inovativne ljude neće moći imati uspešnu ni zemlju ni ekonomiju i zato smo krenuli sa povećanjem broja specijalizovanih umetničkih odeljenja u gimnazijama u Srbiji – istakla je premijerka.

Kao peti prioritet je navela veću podršku školama u ruralnim krajevima i istakla da je želja da i škole u seoskim područjima imaju isti kvalitet nastave kao i one u velikim gradskim centrima.

– Šesti element je nastavak ulaganja u opremu i modernizaciju. Završili smo projekat Povezane škole, za koji smo uzeli kredit od Evropske banke za obnovu i razavoj (EBRD) od 60 miliona evra, odmah ga iskoristili i za nepune tri godine povezali sve naše škole na brzi internet – rekla je ona i dodala da je ovo primer dobro uloženih para iz kredita.

Sledeći prioritet nastao kao posledica majskih tragedija, posebno one u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ je mnogo veći fokus u školama u okviru kurikuluma na toleranciji i razumevanju.

– Na ovome već radi radna grupa za mentalno zdravlje. Radi to sa Filozofskim fakultetom i ja očekujem da mi već početkom sledeće školske godine krenemo sa inoviranjem kurikuluma u tim oblastima – istakla je premijerka.

Kao osmi prioritet je navela dodatno širenje dualnog obrazovanja.

– Sledeći je izrada Zakona o visokoškolskom obrazovanju za koje mislim da je jedan od najvažnijih koje ćemo doneti u ovom mandatu, da bi obezbedili bolje finansiranje naših visokoškolskih ustanova, ali i bolji kvalitet za sve naše studente – rekla je Brnabić.

Deseti prioritet, prema njenim rečima, jeste veća podrška predškolskom obrazovanju, budući da, kako je istakla, svaka zemlja koja želi da bude uspešna mora da se fokusira na obrazovanje najmlađih.

(Pančevac/Tanjug)

DOGOVORILI SMO SE DA ORGANIZUJEMO SKUP SVIH DRŽAVNIH ORGANA SRBIJE I SRPSKE Predsednik Vučić se sastao sa Dodikom u Beogradu! FOTO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.