VOJSKA SRBIJE PRVI PUT OBELEŽILA KRSNU SLAVU: Kum bio Vučević, a domaćin general Mojsilović

16:01

01.08.2023

Podeli vest:

Ministarstvo odbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas, u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, liturgiji koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije povodom krsne slave Sveti despot Stefan Visoki, koju Vojska Srbije obeležava prvi put.

Kum slave je ministar Vučević, dok je domaćin general Mojsilović.

Ministarstvo odbrane

Patrijarh Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje episkopa lipljanskog i vojnog Dositeja i svih dosadašnjih episkopa vojnih, uz prisustvo vojnog sveštenstva. U besedi nakon liturgije, patrijarh srpski ukazao je na značaj obeležavanja krsne slave i podsetio na život i delo despota Stefana, koji u sebi sažima mnoštvo osobina koje treba da budu i jesu uzor za svakoga.

Uz čestitke svim pripadnicima Vojske Srbije povodom krsne slave, patrijarh Porfirije predao je generalu Mojsiloviću ikonu Svetog despota Stefana Visokog, koju je darovao Vojsci Srbije.

Ministarstvo odbrane

Odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve, u maju ove godine, Vojsci Srbije dodeljena je zvanična slava – Despot Stefan Lazarević. Sinod Srpske pravoslavne crkve je na osnovu te odluke opredelio da će status vojnog hrama biti dodeljen Crkvi Svetog Marka u Beogradu, s obzirom na to da u toj crkvi postoji oltar posvećen despotu Stefanu Lazareviću.

Svetoj liturgiji prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici državnih institucija, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i vernici.

Ministarstvo odbrane

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.