MINISTARKA ZDRAVLJA DANICA GRUJUČIĆ: Na bolovanje bez komisije ubuduće najduže dve nedelje

09:51

06.08.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je privreda imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije i da je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58 dana.

„Lekar opšte medicine ubuduće će moći da otvori bolovanje pacijentu najduže dve nedelje, a ne, kao što je bio slučaj do sada, dva meseca“, najavila je ministarka za Politiku.

Ona se nada da ćemo uspeti da sprečimo mogućnost zloupotrebe.

Grujičić je istakla da su već pripremili predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Kontrola će, kako je rekla, faktički biti na komisijama, sa izuzetkom za onkološke pacijente koji prolaze višemesečnu terapiju, ili pacijente koji su tek izašli iz bolnice posle teške kardiohirurške operacije.

Upitana da li će ubuduće moći da se pojednostave odluke stručnih komisija, ministarka je istakla da će se voditi računa da novim zakonskim aktima postoji samo jedna komisija koja će odlučivati o lečenju pacijenata

„Da će se ona nalaziti u Ministarstvu ili u Fondu, videćemo. To će olakšati pacijentima i ubrzati procedure, pošto nema potrebe da se one dupliraju. Moramo ceo sistem da učinimo bržim i funkcionalnijim u korist pacijenata i kolega“, objasnila je Grujičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.