OKO 2.500 POSTELJA IZ DOBA KORONE NA RASPOLAGANJU ZDRAVSTVENOM SISTEMU: Evo šta će biti sa kovid bolnicama

20:00

14.08.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Skoro da smo zaboravili na koronu, a brojevi i dalje potvrđuju da je ima. Nedeljno bude oko 200 obolelih, ali za većinu taj virus nije više tako opasan. Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, kaže za RTS da zdravstveni sistem Srbije sada ima oko 2.500 postelja koje mogu da se koriste, a koje su izgrađene u doba korone. Ističe da je u kovid bolnicu u Novom Sadu već ubačeno 46 dijalizatora i oko 60 kreveta za palijativno zbrinjavanje, dok se za bolnicu u Batajnici čeka rešavanje imovinskopravnih odnosa pošto je izgrađena na vojnom zemljištu.

Doktor Mirsad Đerlek kaže da zdravstveni sistem Srbije sada može da koristi objekte sa oko 2.500 postelja koji su izgrađeni u doba pandemije koronavirusa.

„U Novom Sadu se već počelo sa realizacijom projekta, oko 46 dijalizatora je već ubačeno u kovid bolnicu na Mišeluku, kao i oko 60 kreveta za palijativno zbrinjavanje“, ističe Đerlek.

Naglašava da je suvišno govoriti o tome koliko je bitno palijativno zbrinjavanje, s obzirom na epidemiju malignih bolesti.

„To je benefit i za pacijente i za rodbinu koja nije edukovana da takvim pacijentima pruži prvu pomoć“, ističe Đerlek.

Bolnica u Batajnici izgrađena na zemljištu Ministarstva odbrane
Što se tiče kovid bolnice u Batajnici, Đerlek kaže da se čeka rešavanje imovinskopravnih odnosa, pošto je bolnica tokom pandemije koronavirusa izgrađena na vojnom zemljištu, odnosno na zemljištu Ministarstva odbrane.

„To će se rešiti, i poslednja zamisao ministarke je da nekih 100 kreveta odvojimo za palijativno zbrinjavanje, a 50 za produženo lečenje jer neki pacijenti zahtevaju da i po tri ili četiri meseca budu zbrinjavani. Najverovatnije ćemo se, kao u Novom Sadu, odlučiti i za jedan ozbiljan dijalizni centar“, najavljuje Đerlek.

Kaže da se već radi idejni projekat i da se pojedine prostorije moraju delimično rekonstruisati.

„Nadam se da u naredna dva do tri meseca možemo ostvariti ono što smo planirali“, ističe Đerlek.

Napominje da je treća kovid bolnica u Kruševcu pripala Zdravstvenom centru koji će deo svojih kapaciteta i odeljenja prebaciti tamo, ali da će i palijativni centar zauzeti jedno od primarnih mesta.

Doktor Đerlek kaže da su iskustva pacijenata odlična i da neka istraživanja pokazuju da su pacijenti na dijalizi najzadovoljniji zdravstvenim uslugama koje pruža zdravstveni sistem Srbije.

„Problem je samo bio prostor, a sa ovim kovid bolnicama rešavamo problem prostora i nadam se da će naši pacijenti koji su na dijalizi biti još zadovoljniji“, ističe Đerlek.

Nismo skloni da sami donosimo odluke i presuđujemo“

Ima raznih predloga za namenu kovid bolnica i mnogo potreba, a doktor Đerlek ističe da se rade analize zadovoljstva pacijenata i za šta bi oni najviše voleli da se nove prostorije upotrebe, uz mišljenje zdravstvenih radnika.

„Upoređujući te analize, pokazalo se da dobrim planiranjem i dobrim analizama možemo doći do najboljih rešenja. Nismo skloni da sami donosimo odluke i presuđujemo šta bi bilo najbolje. Mislim da je mnogo bolje saslušati pacijente i zdravstvene radnike nego odlučiti na svoju ruku šta bi bilo najpametnije“, kaže Đerlek.

Navodi da je na zahtev klinika i kliničkih centara deo opreme iz kovid bolnica podeljen tamo gde odmah može da se upotrebi i bude na usluzi pacijentima.

„Deo opreme ćemo, naravno, ostaviti za potrebe ne više kovid bolnica nego dijaliznih i palijativnih centara, tako da se ispostavlja da je izgradnja tri kovid bolnice sa 2.000 postelja intenzivne i poluintenzivne nege bio izvanredan potez u najteže vreme za zdravstveni sistem Srbije u poslednjih 70 godina“, naglašava Đerlek.

Kaže da lekara i medicinskog osoblja ima dovoljno.

USKORO STIŽE NOVAC OD BESPLATNIH AKCIJA: Ako dosad niste prodali, evo koliko novca sada imate na računu

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.