OSVOJILI SMO GAJAČKI KOTLIĆ: Pančevcima prva dva mesta na velikom takmičenju u kuvanju riblje čorbe u Gaju
Nadmetanje u kuvanju održano je na Preobraženje u Gaju kod Kovina, takmičilo se 170 kuvara iz Kostolca, Bavaništa, Pančeva, Duba, Beograda…
Koga god da pitate kako kuva riblju čorbu, nabrojaće: glave i komadi šarana, pa deverike i smuđa, kao: „najbolje je kad ima više vrsta“, zatim crni luk, zelen, biber u zrnu, paprika, sok od paradajza i aleva paprika, naravno, „da bude ljuto, ali ne ono da bude otrov, taman koliko treba“, pa ma šta to značilo… I na kraju „e, to ne mogu da ti kažem, to je tajna“.
Svaki kuvar, gotovo izvinjavajući se, slegnuće na ovom mestu ramenima, ali tajna je tajna, a zašto je ne bi podelio sa drugima pa da svi uživaju u najboljoj čorbi na svetu, ne zna.
A prava riblja čorba, rekli su nam ocenjivači, mora da bude gusta, ne sme da se „predvaja“ – da se u tanjiru odvaja voda od ostalih sastojaka, mora da bude ljuta koliko treba, da u njoj paradajza bude ni malo ni mnogo, i ima toga još, a sve se svodi na to da kad je probaš, uzdahneš, kad pojedeš, pitaš možeš li da dobiješ još jedan tanjir, i kad više ne možeš, da ti znoj izbije na čelo od ljutine i preobraženjskog sunca.
Kad je već pao mrak, pre proglašenja pobednika izvučeni su dobici na seoskoj tomboli: tegle meda, kompleti noževa (za ribu, naravno), kotlići, a iste nagrade, i naravno, pozlaćene pehare dobili su i pobednici.
Nagrađeno je dvadeset pet najboljih, a prvo mesto osvojio je Pančevac Dušan Gavrilović Gavra, a drugoplasirani je Pančevac Branislav Jovanović Brana. Trećeplasirani dolazi iz Bavaništa, četvrti je iz Drmnog, preko Dunava, a peti je bio Gajčanin.
U publici se čulo ljutito mrmljanje što su pobedu odneli dođoši.
Gaj se voli, Gaj se nikom ne da!
(Pančevac)