NA VMA PRVI PUT OBAVLJENA GRUDNA OPERACIJA ROBOTSKIM UREĐAJEM: Pacijent oboleo od raka pluća već otpušten na kućni oporavak

17:14

28.09.2023

Podeli vest:

Pixabay

Na Klinici za grudnu i kardijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije prvi put je tokom operativnog zahvata resekcije pluća (desne donje lobektomije) upotrebljen robotski staplerski uređaj, saopštila je ova zdravstvena ustanova.

Operisan je četrdesetdvogodišnji pacijent koji boluje od sinoviosarkoma i u dobrom zdravstvenom stanju otpušten je na dalji kućni oporavak. Odluka o korišćenju najsavremenijeg „pametnog“ instrumenta u VMA donesena je u skladu sa savremenim poslovanjem zdravstvenih centara u svetu.

Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom, jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa.

Kao i pri ostalim minimalnoinvazivnim hirurškim procedurama, a po čemu je Klinika za grudnu hirurgiju VMA lider u zemlji, ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta, manji broj bolničkih dana i manja mogućnost za postoperativne komplikacije.

Grudni hirurzi VMA, kao pioniri savremene videoasistirane hirurgije u Srbiji sa dugogodišnjim iskustvom, stručno su osposobljeni i zahvaljujući međunarodnom usavršavanju i obukama lekara iz oblasti torakalne robotike.

VAKCINE PROTIV GRIPA STIGLE U SRBIJU: Tokom sledeće nedelje će biti dostupne u svim domovima zdravlja

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.