TRAJAN KAČINA Glogonjci na najbolji mogući način čuvaju kulturu i tradiciju svog naroda

10:30

03.10.2023

Podeli vest:

Pančevac
„Dani Rumuna u Glogonju” održani su  24. septembra, u Domu kulture „Mladost”.
Manifestaciju je otvorio državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije Ivan Bošnjak, a bili su prisutni i zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Goran Kaurić i potpredsednik Nacionalnog saveta Rumuna Trajan Kačina.
 Kaurić je istakao da Pokrajina na razne načine uvek podržava takve manifestacije, a  Trajan Kačina da Glogonjci na najbolji mogući način čuvaju kulturu i tradiciju svog naroda.
Sam koncert je krenuo nastupom domaćeg orkestra KUD-a „Veselija”, a predstavili su se i solista na fruli Dorel Marjanu, recitatori i pevačka grupa Kulturnog centra „Infinitum”, zatim vokalne solistkinje i folklorna sekcija.
Pored toga, svoje umeće su pokazali i folkloraši iz rumunskih mesta Dete, Maštura i Lugavčine, dok su iz Srbije nastupili i gosti iz Deliblata i Barica.
Predsednik KUD-a „Veselija” Korneliju Idvorjan, kao jedan od organizatora, bio je veoma zadovoljan time kako je sve proteklo, kao i direktor Doma kulture „Mladost” Slavko Jovanovski, koji je istakao da je ova manifestacija veoma značajna za Glogonj jer čuva identitet jednog naroda.
Jedan od dokaza očuvanja rumunskog jezika i kulture u tom mestu jeste i sve veći broj polaznika kursa rumunskog jezika u Kulturnom centru „Infinitum”, koji vodi profesorka rumunskog jezika i književnosti Rodika Marijanu.
“Dani Rumuna” u Glogonju svake godine okupljaju sve više posetilaca kako iz ovog mesta , tako i one van granica naše zemlje. Dokaz važnosti manifestacije su i posete predstavnika državnih i pokrajinskih institucija.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.