ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA PANČEVO OBELEŽIO 30 GODINA RADA: Gradonačelnik Stevanović otvorio izložbu „Otkrivanje uzbudljivih gradova – Pančevo, Vršac i Bela Crkva“ VIDEO

17:39

12.10.2023

Podeli vest:

Pancevac

U Velikoj sali Narodnog muzeja Pančevo danas je svečano otvorena izložba „Otkrivanje uzbudljivih gradova – Pančevo, Vršac i Bela Crkva“ koju je organizovao Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu povodom obeležavanja jubileja – 30 godina samostalnog rada.

U uvodnom delu svečanosti, učenici srednje muzičke škole, u klasi profesora Damira Vranjkovića i profesora Vojkana Popovića odsvirali su kompozicije na instrumentima. Nakon toga, prisutnima se obratila Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

„Čast mi je da vam se obratim u ime Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu koji u ovoj godini proslavlja 30 godina samostalnog rada. Naša služba je kao jedinica zaštite spomenika kulture 1998. godine, upravo pod okriljem Narodnog muzeja Pančevo, gradila status kredibilne ustanove koja se bavi zaštitom nepokretnih i kulturnih dobara na teritoriji Južnog Banata stiče osnivanje 1993. godine. Zavod brine o 124 utvrđena nepokretna kulturna dobra, od toga je 113 spomenika kulture. Izložbom „Otkrivanje uzbudljivih gradova – Pančevo, Vršac i Bela Crkva“ prikazan je dugogodišnji rad službe na zaštiti nepokretnog kulturnog nasleđa i kulturno-istorijskih celina Pančeva, Vršca i Bele Crkve kao najkompleksnije vrste nepokretnog kulturnog dobra.

Pancevac

Stara gradska jezgra Pančeva, Vršca i Bele Crkve prikazana su kroz tri specifična arhitektonska elementa – antropomorfnu fasadnu dekoraciju, balkone i kibic-fenstere. Oni predstavljaju važne činioce lokalnih kulturnih identiteta što skupa govori o neizmernoj vrednosti kulturnog nasleđa. Mi smo ovim projektom promovisali uključivanje mladih kolega, koji će u budućnosti doprineti proučavanju i zaštiti nasleđa u još većem obimu. U godini jubileja planirano je otvaranje izložbe u Gradskom muzeju Vršac i Gradskom muzeju u Beloj Crkvi sa željom da najširoj javnosti predstavimo bogatsvo i raznolikost kulturnog nasleđa, a ujedno i ukažemo na potrebu očuvanja autentičnosti starog gradskog jezgra Pančeva, Vršca i Bele Crkve. Ovaj projekat ne bi mogao biti realizovan bez podrške Ministartsva kulture i Grada Pančeva, a u saradnji sa Narodnim muzejom Pančevo“, rekla je Milenkov.

Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekla je da će život ove izložbe trajati najmanje tri meseca, u tri grada, a možda i mnogo duže, i u više gradova.

Posebno mi je zadovoljstvo što ova izložba, čiji će život trajati najmanje tri meseca, u tri grada, i verovatno mnogo više gradova i mnogo duže, započinje upravo u Pančevu, gradu u kojem proteklih 30 godina uspešno radi jedna od 14 ustanova kulture koje se baved zaštitom kulturnog nasleđa. Obeležavajući 30 godina samostalnog delovanja, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu odlučio se da svoj višedecenijski stručni, naučni i istraživački rad u oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa predstavi kroz izložbu i katalog koji prikazuju rezultate dugogodišnjeg istraživanja i zaštite spomeničkog nasleđa starog jezgra Pančeva, Vršca i Bele Crkve.

Pancevac

Pored toga, narednih godinu dana Zavod će kroz različite oblike komunikacije sa lokalnom zajednicom ali i stručnom i širom javnošću komunicirati vrednosti i značaj kulturnog nasleđa ovog tipa. Autor izložbe arhitekta Dimitrije Lj. Marinković i arheolog Jasna Jovanov su kroz ovu izložbu sumirali rezultate dugogodišnje posvećenosti konzervatorskom radu. Nadam se da će ova izložba privući zasluženu veliku pažnju“, rekla je Đukanović.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva čestitao je jubilej Zavoda za zaštitu spomenika u Pančevu i naglasio da je 30 godina samostalnog rada te ustanove stvar od izuzetnog značaja za sve ljude koji žive na teritoriji Južnog Banata.

Velika mi je čast i zadovoljstvo stati ovde, ispred svih vas, i veliko mi je zadovoljstvo čuti sve što južnobanatski Zavod za zaštitu spomenika kulture radi za sve nas. Dragi gosti, doborodošli u Pančevo, a dragi prijatelji i kolege zaposleni u Zavodu za zaštitu spomenika u Pančevu, želim da vam čestitam ovaj veliki jubilej koji danas obeležavamo. Jubilej je za vas velika stvar, ali i stvar od izuzetnog značaja za sve nas koji živimo na teritoriji Južnog Banata. Ovo je momenat u kojem svi mi trebamo da se osvrnemo, pogledamo i čujemo šta je ono što svi vi, svakoga dana, svojim marljivim radom, nesebično davajući sebe, radite kako bi sačuvali bogato kulturno nasleđe koje je ovde, na teritoriji Južpog Banata. Iz srca vam hvala na svemu tome što radite i želim vam da trajete još dugi niz godina, a mi ćemo se truditi da vam dajemo podršku koju i zaslužujete. Moram da se zahvalim predstavnicima republičkih institucija, Ministarstvu kulture, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika, bez čije podrške i pomoći ne bismo mogli da realizujemo sve ono što vi radite, i hvala vam na svemu tome jer zajednički zaista činimo velike svari vezane za očuvanje bogatog kulturnog nasleđa koje nam je od neprocenjivog značaja. Proglašavam izložbu otvorenom“, rekao je Stevanović.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.