PANČEVAČKI JAZZ FESTIVAL: Belgijski orkestar Flat Earth Society nastupa 4. novembra

17:50

29.10.2023

Podeli vest:

KC Pančeva

U subotu, 4. novembra u 21.30, u okviru 26. Pančevačkog jazz festivala u Dvorani KC Pančeva nastupa belgijski orkestar Flat Earth Society, pod rukovodstvom multiinstrumentaliste i kompozitora Petera Vermerha.

Belgijski orkestar Flat Earth Society, pod rukovodstvom multiinstrumentaliste i kompozitora Petera Vermerha, ostvaruje neverovatan spoj različitih stilova, zanimljiv ozbiljnim džez poznavaocima, ali i zavodljiv za mlađu rok publiku. U njihovom izvođenju sreću se Čarls Mingus i Frenk Zapa, tradicija i avangarda, zahtevno aranžiranje i slobodna improvizacija, ozbiljne note i vrhunska zabava. Orkestar postoji od 1999. godine; objavili su preko 20 albuma, nekoliko DVD izdanja i nastupali na brojnim džez smotrama širom Evrope, Severne i Latinske Amerike. Ovogodišnja turneja nosi naziv Best of FES 24 Years, predstavljajući rekapitulaciju najzanimljivijih momenata iz njihovog bogatog diskografskog opusa.

Možda ne bi trebalo da bude iznenađenje što je lider benda Vermerh (kao i glavni kompozitor i aranžer) takođe i školovani arhitekta. Jer zavidno vladanje i formom i slobodom podrazumeva temeljno poznavanje strukturalnih mogućnosti. Između čvrstih aranžmana i neobuzdane slobode, orkestar glatko klizi iz jednog stila i temperamenta u drugi. Ne zato da bi dokazali da mogu, već zato što su sve te mogućnosti toliko dobre, da ih je šteta ignorisati.

U prošlosti orkestar je radio s mnogim istaknutim gostima, među kojima su Uri Kejn, Tuts Tilemans (koji je orkestar zvao „bandom buntovnika”), Majk Paton (Faith No More), Džimi Tenor, Džon Vots, David Bove i Ernst Rajseger. Pored originalnih Vermerhovih kompozicija, u programu imaju aranžmane muzike sa širokog stilskog spektra – od radikalne dekonstrukcije Armstronga i Džoplina, preko Stravinskog i Morikonea, do Zape i The Residents. Izvodili su i namensku muziku za pozorište i film (ozvučavanje nemih filmova Ernsta Lubiča, muzika za film snimljen na krstarenju broda s. s. Belgenland 1927–1928. godine, dečji film Minoes Vinsenta Bala, Alisa u zemlji čuda Sesila Hepvorta), kao i big bend operu Heliogabal (muzika Peter Vermerh, libreto Tomas Jonig).

KULTURNI CENTAR PANČEVA: Predstava „Tramvaj zvani želja“ 13. novembra

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.