SINDIKATI PRIHVATILI ODLUKU VLADE: Dogovor potpisala sva četiri reprezentativna sindikata

14:37

30.10.2023

Podeli vest:

PIXABAY

 

Pre skoro mesec dana prosvetni radnici su najavili početak štrajka ukoliko Vlada Republike Srbije ne prihvati njihove zahteve. Održavanje nastave u skladu s minimumom rada (čas bi trajao 30 minuta) trebalo je da počne 16. oktobra. Prosvetari su tražili izjednačavanje plata u prosveti s republičkim prosekom, povećanje naknade za razredne starešine i revidiranje administracije. Održan je i protest ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj, gde su se okupili članovi sva četiri reprezentativna sindikata prosvete: Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost”, Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije, i tada je ministrima poručeno da su zaposleni u prosveti veoma ozbiljni. Usledili su pregovori, koji su se odvijali prethodnih nedelja, i kao njihov rezultat nastao je dogovor da sindikati prosvetnih radnika prihvate protokol koji im je ponudila Vlada Srbije. Stoga 16. oktobra nije počeo najavljeni štrajk u školama. Nakon konsultacija sa odborima i članstvom sindikati su doneli odluku da prihvate dokument koji je predložila Vlada Republike Srbije. Kako je rečeno, stavke u gorenavedenom protokolu moraju biti i realizovane u definisanim rokovima.

Dogovoreno je da Vlada Republike Srbije i reprezentativni sindikati nastave razgovore tokom naredne godine, kako bi se ostvarili zajednički ciljevi, a to je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači s prosečnom platom u Republici Srbiji do 1. januara 2025. godine, izmenom Uredbe o koeficijentima ili povećanjem cene rada. Vlada se Protokolom obavezala da će, pored planiranog povećanja plate zaposlenima u prosveti od januara 2024. za 10 odsto, izvršiti izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i odeljenjskom starešini povećati koeficijent sa četiri na sedam odsto.
Ujedno, nadležni u državi u oktobru će doneti zaključak da se da saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za radna mesta sa 30 odsto i više norme koja su upražnjena zaključno sa 31. 12. 2020. godine. Takođe, Vlada Srbije i Radna grupa za osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih pratiće dogovore Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata i definisaće izmene administrativnih obaveza nastavnika, a s ciljem njihovog smanjenja, do marta 2024. godine. Da podsetimo, u januaru ove godine zaposlenima u prosveti je plata povećana za 12,5 odsto (osnovica u obrazovanju je bila 3.833,36 dinara, a s povećanjem iznosi 4.312,53 dinara), tako da je početna plata zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme od 66.393 dinara bila uvećana na 74.693 dinara. U septembru je usledilo vanredno povećanje plata zaposlenima u prosveti od 5,5 odsto, tako da je trenutno početna plata zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme 78.801 dinar. Ujedno, u periodu od januara 2020. godine do septembra 2023. nadležni u državi, zajedno s reprezentativnim sindikatima, realizovali su program u okviru kojeg je preko 18.000 zaposlenih u prosveti koji su radili u statusu na određeno prevedeno u stalni radni odnos. Predlogom budžeta za narednu godinu planirano je povećanje plata zaposlenima u prosveti u iznosu od 10 odsto od januara 2024. godine (osnovica u obrazovanju iznosiće 5.004,69 dinara) i plata početnika sa sedmim stepenom stručne spreme biće uvećana na 86.681 dinara. Kada se sve sabere, kumulativno uvećanja zarada u prosveti za period od januara 2023. do januara 2024. godine biće 31 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.