MINISTARKA BEGOVIĆ NAJAVILA: „Torlak“ postaje ekskluzivni distributer vakcine protiv hepatitisa B

15:15

02.11.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTS

Institut „Torlak“ postaje ekskluzivni distributer vakcine protiv hepatitisa B. To je omogućeno ugovorom koji je potpisan između tog instituta i južnokorejske kompanije „LG Chem“, izjavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Jelena Begović je navela da će ugovor, koji je potpisan 31. oktobra, u drugoj fazi omogućiti da ova južnokorejska kompanija prenese svoje znanje i veštine u kontroli kvaliteta institutu, tako da će „Torlak“ moći da vrši kompletnu kontrolu kvaliteta proizvodnje, ali i finalnog proizvoda, odnosno vakcine protiv hepatitisa B po najvišim kriterijumima i svetskim standardima.

„Nakon uspešno realizovana prva dva koraka, očekujem da Institut ‘Torlak’ postane i proizvođač hepatitis B vakcine, a time se otvaraju vrata za proizvodnju i mnogih drugih vakcina i bioloških lekova koji se primenjuju u biomedoicini, što će izuzetno podići i samu reputaciju instituta ‘Torlak'“, rekla je Begović Tanjugu.

Na taj način će, kako je naglasila ministarka, Srbija imati svoju proizvodnju i zapošljavaće svoje najbolje ljude u „Torlaku“, odnosno imaće svoje kapacitete za proizvodnju i neće zavisiti od drugih.

Podsetila je da je u septembru ove godine predsednica Vlade Ana Brnabić potpisala Memorandum o razumevanju između Srbije i Južne Koreje koji se odnosi na uzajamno podsticanje i zaštitu ulaganja između dve zemlje.

„Srbija biotehnologiju vidi kao jednu od primarnih grana industrije, odnosno primarnih grana privrede i zato je čitav projekat Bio 4 kampusa osmišljen tako da privuče velike kompanije iz oblasti biotehnologije i da postane platforma za saradnju sa čitavim svetom“, dodala je ministarka.

Begovićeva je naglasila da se trenutno ekonomije svih najrazvijenijih zemalja baziraju na znanju, odnosno na nauci, inovacijama i na znanju ljudi koji rade u ovim oblastima, a to su takozvane inovativne ekonomije.

„Jedna od tih inovativnih ekonomija je i bioekonomija i Srbija je zaista odlučila da krene u smeru razvoja biotehnologije, odnosno bioekonomije, pa je tako 31. oktobra ove godine potpisan ugovor između našeg Instituta ‘Torlak’ i trenutno najveće južnokorejske kompanije u oblasti hemijske industrije, ali i kompanije koja se bavi razvojem novih materijala i biofarmaceutika koji se primenjuju u zdravstvenim sistemima, ‘LG Chem’ kompanije“, zaključila je Begovićeva.

VAŽNA VEST ZA DECU DIJABETIČARE: Besplatni senzori do 18. godine

(Pančevac/RTS)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.