LISICE ŠETAJU NOVIM SADOM: Evo kako treba da se ponašate ako ih sretnete VIDEO

16:43

14.11.2023

Podeli vest:

printscreen/Instagram/192_rs

Sve češća pojava urbanih lisica u gradovima, uzrok je širenja gradova na ruralnim područjima. Kao i svuda u svetu, lisice povremeno prošetaju i Novim Sadom.

Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljopivredu, vodoprivredu i šumarstvo, zadužen za inspekcijske poslove, istakao je za naš portal da je pojava lisica nešto što će postati normalno, ne samo u Novom Sadu već i u gradovima širom zemlje.

– Ta pojava se dešava i u većim gradovima Evrope, gde se vrši oralna vakcinacija lisica protiv besnila. Jedini prirodni sigurni kontrolor populacija lisica jeste besnilo. Vojvodina je „rabies free“ (bez besnila), samim tim povećava se populacija lisica. Prema pravilu lisice nemaju prirodnog neprijatelja, osim čoveka i eventualno šakala – zbog toga njihova populacija raste. Gradovi se šire, proširuju se u atarima, lisicama oduzimamo životni areal i one zalaze u gradove. Dijapazon ishrane lisica je veoma širok. Grad Bazel je još krajem 80-tih godina prijavio u svom parku populaciju urbanih lisica, London takođe. Pojava lisica nije nešto što je strašno, niti one mogu fizički da ugroze čoveka. Apelujem na građanstvo da na adekvatan način spremi svoj komunalni otpad i imaće manje šanse da se susretnu sa lisicama. Lisice se uglavnom hrane sitnim glodarima, voćem i povrćem, ali i komunalnim otpadom gde ima ostataka hrane – rekao je za NS Uživo Ivanović.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Vojvodina je još 2014. godine proglašena slobodnom od besnila, pa nema potrebe za strahom i panikom, reči su sagovornika.

– Nije nigde zabeležen napad lisice na čoveka, s obzirom da najteža lisica mužjak teži oko 12 kilograma – male su šanse da one ugroze čoveka. Lična higijena je najbitnija. Feko – oralnim putem možete da se zarazite ehinokokom – najvažnije je redovna higijena ruku. Ukoliko se susretnete sa lisicom prođite samo, one će u 90 odsto slučajeva da se sklone od prisustva čoveka- kazao je Ivanović.

POKRAJINA SA 469 MILIONA DINARA PODRŽALA PROJEKTE USTANOVA SOCIJALNE ZAŠTITE: Novac izdvojen i za Dom za decu i omladinu „Spomenak“ u Pančevu

(Pančevac/Novosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.