DODELjEN NOVAC ZA PROJEKTE SOCIJALNE POLITIKE Za jednakost svih građana PANČEVA

12:31

15.11.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT
Sa 12.270.000 dinara Pančevo ove godine podržava rad dvadeset sedam udruženja koja se bave potrebama posebnih socijalnih grupa, obolelih od hroničnih bolesti, kao i ljudi s problemima u fizičkom i intelektualnom razvoju.
Svojim potpisom predlog Komisije za vrednovanje projekata i programa u oblasti socijalne politike potvrdio je i gradonačelnik Aleksandar Stevanović. Sa 5.270.000 dinara će se finansirati ili sufinansirati dvadeset projekata udruženja civilnog društva i jedne ustanove koji se bave unapređenjem socijalne politike svojih korisnika, što između ostalog podrazumeva socijalizaciju, unapređenje veština, borbu protiv predrasuda prema određenim socijalnim grupama… Posebno je sa sedam miliona dinara podržano osamnaest programa udruženja osoba sa invaliditetom i teškim hroničnim oboljenjima, što im pomaže da finansiraju i svoje svakodnevne aktivnosti. Predsednik komisije koja je odlučivala o raspodeli sredstava i član Gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Milenko Čučković ističe da Grad već godinama dodeljuje sredstva za unapređenje socijalne politike.
– Svake godine s projektima nam se prijavljuju i stari znanci, udruženja koja rade na unapređenju socijalne zaštite, poboljšanju uslova života osoba sa invaliditetom i intelektualnim teškoćama, odnosno na uključivanju osoba iz marginalizovanih grupa u društvo… Ali ove godine imamo i nova udruženja. Akcenat je definitivno bio na inkluziji dece sa smetnjama u razvoju u društvo, kao i na sprovođenju raznih aktivnosti usmerenih na stariju populaciju u gradu – objašnjava Čučković.
I protiv usamljenosti starih
Jedina ustanova koja se prijavila na konkurs bio je Centar za socijalni rad, koji je „za unapređenje u pružanju podrške i osnaživanju korisnika i svih građana u stanju socijalne potrebe”, kao i za „informisanost građana iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite” dobio 287.000 dinara.
U oblasti unapređenja socijalne politike od pet miliona dinara, koliko dobijaju udruženja, najviše, 1.970.000 dinara, dodeljeno je projektu Gradskog udruženja svih penzionera čiji je cilj „popravljanje uslova života svih penzionera u Pančevu”, kao i „poboljšanje njihovog duhovnog, mentalnog i fizičkog zdravlja”. Isto udruženje je u drugom delu konkursa, namenjenom udruženjima osoba sa invaliditetom i teškim hroničnim oboljenjima, podržano sa 1.030.000 dinara za razvoj usluge klubova penzionera i u gradu i u selima. Milenko Čučković ističe da ovo udruženje broji više od 4.300 članova u sedamnaest mesnih organizacija.
– Smatrali smo da naša briga o najstarijoj populaciji treba da bude na najvišem nivou i zato što su oni najosetljivija i najbrojnija kategorija stanovništva. A želja nam je i da se što veći broj naših starijih sugrađana uključi u aktivnosti Gradskog udruženja penzionera grada Pančeva. Do sada smo opremili prostorije udruženja u Banatskom Brestovcu, Kačarevu, Jabuci i Dolovu, a za naredni period u planu je da se u svim mesnim organizacijama obezbede adekvatan prostor, kao i neophodna oprema i rekviziti za druženje i sprovođenje zajedničkih aktivnosti. Jedna od poslednjih akcija, u toku jeseni, bili su besplatni izleti za penzionere do Novog Sada i Sremskih Karlovaca – odgovorio je na pitanje zašto je baš penzionerima dodeljeno najviše sredstava.
Starijim Pančevcima su posvećena još dva projekta. Crveni krst je za „unapređenje fizičkog i mentalnog zdravlja starijih, promovisanje zdravih stilova života i prevenciju usamljenosti” putem radionica na kojima će biti ostvaren i međugeneracijski kontakt dobio 200.000 dinara, koliko i Udruženje penzionera „Nezavisnost” za savetovanje i edukaciju starijih osoba s ciljem preventivne zdravstvene zaštite.
I socijalizacija i nove veštine
Gradski budžet će podržati i rad više udruženja invalida. Udruženje invalida rada i osoba sa invaliditetom grada Pančeva dobiće 450.000, Udruženje ratnih vojnih invalida Vojvodine 200.000, Udruženje invalida rada Omoljica 150.000, Sportsko udruženje invalida Pančevo 130.000 i po 100.000 dinara Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica poginulih, kao i Udruženje ratnih vojnih invalida grada Pančeva. Kada je u pitanju pomoć deci sa invaliditetom ili problemima u razvoju, podržana je organizacija „Čepom do osmeha” sa 70.000 dinara.
Od udruženja koja se bave potrebama osoba sa invaliditetom nastalim uglavnom zbog hroničnih oboljenja i fizičkih oštećenja, Međuopštinskoj organizaciji gluvih i nagluvih za kompjutersko obrazovanje i posredovanje obuka za znakovni jezik dodeljeno je 1.150.000, a za unapređenje položaja lica oštećenog sluha još 200.000 dinara. Sa 1.150.000 finansira se i Međuopštinska organizacija saveza slepih, dok im je 150.000 dinara pripalo za usvajanje novih veština kroz obuku za izradu čestitki, albuma i rokovnika. Društvu za cerebralnu paralizu i srodna oštećenja Pančevo dodeljeno je 400.000, Udruženju paraplegičara i kvadriplegičara južnog Banata za projekat koji treba da doprinese upozoravanju vozača na osobe sa invaliditetom 350.000, a Udruženju distrofičara Južnobanatskog okruga 330.000 dinara.
Društvo za borbu protiv raka Pančevo moći će svoje aktivnosti da finansira sa 280.000 dinara. A nekoliko projekata je posvećeno i poboljšanju socijalizacije i borbi protiv predrasuda prema ljudima obolelim od hroničnih oblesti. Tako će Udruženje obolelih od multiple skleroze „Južni Banat” za terapije čiji je cilj i razvoj samorazumevanja i samopoštovanja, kognitivnih i motoričkih veština, kao i za prostoriju za svoje aktivnosti, moći da iskoristi 230.000, dok će Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side dobiti 100.000 dinara, isto koliko i udruženje „Za osmeh” za podsticanje razvoja socijalnih veština i uključivanje u društvo dece i mladih s potrebom za dodatnom podrškom.
Osobe s teškoćama u fizičkom i intelektulanom razvoju biće takođe podržane preko nekoliko projekata. Bavljenje sportom dece i mladih s problemima u razvoju obezbediće Savez za školski sport Pančevo sa 250.000 i Sportski klub „Sportiko” sa 130.000 dinara.
Udruženje „Na pola puta” za projekat unapređenja psihofizičkog razvoja i socijalnih veština dece sa smetnjama u razvoju i veština mladih i odraslih sa intelektualnim teškoćama dobilo je 200.000, a za stručnu pomoć i pružanje usluge stanovanja uz podršku svojim korisnicima još 250.000 dinara. Društvu za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Pančeva za dva projekta je dodeljeno 580.000 dinara. Novo udruženje „Papir, boje, makaze”, osnovano ove godine, za projekat uključivanja dece i mladih s teškoćama u razvoju i invaliditetom pre svega u vršnjačke grupe biće podržano sa 150.000 dinara.
– Projekti su dobri. Najveći deo udruženja je već dugo aktivan i sprovode vrlo kreativne aktivnosti koje doprinose da se njihovi članovi socijalizuju i razviju i nove veštine. Ima ih mnogo, ali mogu da pomenem Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima koje je prošle godine, prilikom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, održalo i modnu reviju u holu Gradske uprave. Nosili su odeću koju su sami pravili od recikliranog materijala. Ovaj projekat se nastavlja, a imamo i niz novih, veoma zanimljivih – kazao je za „Pančevac” Milenko Čučković.
Podrška porodici u krizi
Posebna pažnja je poklonjena i podršci porodici, pa je tako projekat udruženja koje nosi naziv „Za porodicu”, posvećen poboljšanju informisanosti roditelja radi sprečavanje kriminalnih dela, a pre svega nasilničkog ponašanja kod dece i mladih, zavredeo 150.000 dinara. „Pančevački omladinski centar” će za usluge namenjene, između ostalog, očuvanju mentalnog zdravlja mladih, pružanju podrške porodici s decom i mladima u sukobu sa zakonom i drugim teškoćama u socijalnom prilagođavanju, kao i prevenciji osipanja dece iz obrazovnog sistema i ranih brakova biti podržan sa 150.000, „Psihogeneza – Centar za edukaciju i lični razvoj” za očuvanje i jačanje funkcionalne kompetentnosti porodice u krizi sa 130.000, dok će Udruženje hranitelja „Duga” dobiti 100.000 dinara.
Gradski budžet će u oblasti socijalne zaštite finansirati i Udruženje narodnooslobodilačkih ratova 1912–1999. grada Pančeva sa 500.000 dinara. A udruženju „Veterani 72. specijalne” za „promociju kulturno-istorijskih vrednosti grada Pančeva, tradicija i pozitivnog načina ponašanja, suživota, razvijanje svesti o poštovanju prirode kod školske omladine i uključivanje stručnih lica iz redova veterana u rad društvene zajednice” biće dodeljeno 370.000 dinara.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.