ONI SU PONOS NAŠEG GRADA: Ana Orlović i Dimitrije Mitreski su kolekcionari nagrada

U narednim nedeljama „Pančevac” će u saradnji s Regionalnim centrom za talente „Mihajlo Pupin” predstaviti dvadesetak mladih sugrađana koji su osvojili mnogobrojna priznanja na državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih oblasti.

11:03

23.11.2023

Podeli vest:

Pančevac

Pančevci Dimitrije Mitreski i Ana Orlović članovi su RTC ,,Mihajlo Pupin i dobitnici su nagarada u njihovim oblastima.

Violinista Dimitrije Mitreski, maturant Muzičke škole „Jovan Bandur”, osvojio je prvo mesto na ovogodišnjem Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola. Pored toga, bio je treći na istom takmičenju u kategoriji „duo momci”. Planira da upiše Muzičku akademiju i nastavi suživot s violinom. A sve je počelo kada je imao šest godina. Nakon jednog sladoleda na točenje zamenio je past simpl tens i nepravilne glagole solfeđom i fudbalskom loptom. Premda je već uveliko zagazio u muzički svet, i dalje obožava da igra fudbal.
Kako kaže, kao u svakom poslu, tako i u muzici mora da postoji konstantnost i rutina vežbanja.

– Naravno, neki periodi u životu su naporni, naročito u vreme koncerata, takmičenja, različitih nastupa. Trudim se da održim taj tempo, mada uvek može da se napravi prostor i za neke druge stvari. Suština je u dobroj organizaciji. Uopšteno, idem na kafu, pratim sport, volim da gledam utakmice, posebno „Partizan” – s ponosom ističe Dimitrije pripadnost voljenom klubu.
Kao u svakoj branši, i u muzici postoje virtuozi koji predstavljaju uzor mlađim naraštajima. Za Dimitrija je to Isak Perlman.
– Svaki put osetim zadovoljstvo kada čujem njegove lepe, mekane, fine tonove. Pokušavam da „skinem” neke njegove fore. Da ukradem. Odmalena mi je prirastao srcu. Upoznao sam i Stefana Milenkovića, slušao sam njegove koncerte. Kako svira? Ubija! – kroz smeh zaključuje Dimitrije.
Bah, Mocart, Betoven, Ravel i Brams su obeležili njegov dosadašnji muzički svet. Nema omiljenog, ali ako bi morao da se opredeli, izbor pada na dvojicu – Baha ili Mocarta. Kada je reč o mejnstrim muzici, Dimitrije nema preterano lepo mišljenje o aktuelnoj muzičkoj sceni – mnogo ritma, a malo muzike.

Ana Orlović, studentkinja Pravnog fakulteta u Beogradu, bila je prvakinja Srbije na 65. takmičenju talentovanih učenika srednjih škola iz predmeta istorija. Njeno istraživanje „Advokatski rad u Pančevu između dva svetska rata” nagrađeno je i prvom nagradom na ovogodišnjoj Smotri istraživačkih radova. Osnovna ideja je bila da napiše rad o uglednom pančevačkom advokatu Dušanu Boškoviću, ali njeno istraživanje je dobilo širi kontekst i obuhvatilo je delovanje i rad svih ondašnjih advokata u Pančevu.

– Bilo je to veoma zanimljivo upoznavanje s budućom profesijom. Advokat Bošković je bio veoma uticajna ličnost toga doba, ne samo u advokatskim krugovima nego i u čitavom javnom životu našeg grada. Bio je jedan od članova gradskog Magistrata. Sve je počelo informacijom da je njegova kuća zaštićena kao kulturna baština grada, pa me je zaintrigiralo zašto baš on – rekla je Ana.
Zanimljivo je to da je ovaj poziv ne zanima isključivo kao posao, nego je pravo interesuje kao nauka. Pravdoljubiva je, voli kada se isteruje pravda i veoma je motivisana za ono čime se bavi.

– Interesovanja većine mlade generacije ne podudaraju se s mojim. Odrasla sam u sredini gde se poštuje nauka. Pored toga, nastavnici i profesori koji su mi predavali videli su moju želju, prepoznali potencijal u meni i pravilno su me usmeravali. S druge strane, većina mojih vršnjaka je potpuno nezainteresovana za ovakav oblik angažovanja. Saznanja nisu u njihovom epicentru i, neretko, osuđuju nas koji mislimo na drugačiji način i težimo da istražimo stvari. Jednostavno, većina mladih prilazi stvarima površno. Stičem utisak da jedino internet prihvataju kao riznicu saznanja – zaključuje Ana.

U narednim nedeljama „Pančevac” će u saradnji s Regionalnim centrom za talente „Mihajlo Pupin” predstaviti dvadesetak mladih sugrađana koji su osvojili mnogobrojna priznanja na državnim i međunarodnim takmičenjima iz različitih oblasti.

(Pančevac/Z.S.)

SEĆANJE NA VELIKOG SRPSKOG NAUČNIKA Profesorka Biljana Krstin sa polaznicima RCT „Mihajlo Pupin“ održala predavanje o Jovanu Cvijiću FOTO

U ČAST MIHAJLU PUPINU: Oktobar posvećen promovisanju dela velikog naučnika u Idvoru

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.