OVE STOMATOLOŠKE USLUGE ĆE BITI BESPLATNE Grujičić: Ministarstvo zdravlja radi na uvođenju 100 ambulanti po selima i kvartovima

13:39

21.11.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Besplatna stomatološka usluga će podrazumevati preventivne preglede, popravke zuba, kao i protetiku sa novim tehnologijama, ali ne i implante, izjavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić povodom povratka stomatologa u domove zdravlje i uvođenja besplatne stomatološke usluge za sve građane Srbije.

Ministarka je za Tanjug rekla da se mora promeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti, zakon o osiguranju i pravilnik o bližim uslovima za izvođenje zdravstvene delatnosti, kako bi se stomatolozi što pre vratili u domove zdravlja.

„O tome će odlučiti Republička stručna komisija za stomatologiju i regenerativnu medicinu, koja je formirana pre mesec dana, tako da ćemo zaista poslušati struku. Velika zahvalnost mojim kolegama sa stomatoloških fakulteta i velika zahvalnost članovima Stomatološke komore i Udruženju privatnih stomatologa, koji su podržali tu ideju“, rekla je Grujičićeva.

Uvući u sistem i privatne stomatologe

Ministarka kaže da je u planu da se i privatna stomatološka praksa „uvuče u sistem“, ali da je neophodno prvo prikupiti tačne podatke šta oni rade, kako bi se imao uvid u bolesti i interevencije.

Ambulante po selima i kvartovima

Govoreći o dodatnim prioritetima na kojima će Ministarstvo zdravlja raditi u narednom periodu, Grujičićeva je navela da je se trenutno radi na uvođenju 100 ambulanti po selima i kvartovima, sa ciljem da lekar ide ka pacijentu, a ne ide da pacijent dolazi lekaru.

„Moramo razviti primarnu zdravstvenu zaštitu, velika molba mojim mlađim kolegama da se odluče za primarnu zdravstvenu zaštitu jer moramo promeniti i način specijalizacije lekara opšte prakse. Oni moraju biti obučeni da rade sa ultrazvukom, sa rendgenom, moraju da budu obučeni za rad sa mašinama za biohemiju zato što se iz kapi krvi može dobiti 20 analiza, kao i EKG-om“, naglasila je ona.

Kako je kazala, ukoliko se lekar opšte prakse dobro opremi, on može da završi 85 odsto posla. Prema njenim rečima, na mestima gde je veliki broj sela, a mali broj ljudi, Ministarstvo će ići na uvođenje pokretnih ambulanti kako bi se obišli svi stariji ljudi i kako bi im bila pružena zdravstvena pomoć.

(Pančevac/Blic)

MINISTARKA GRUJIČIĆ PORUČILA: Verujem u mlade, imaćemo ko da nas leči

MINISTARKA GRUJIČIĆ: Ovde je vođen i hemijski rat, svake godine 40.000 novoobolelih od raka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.