POKRAJINSKA VLADA: Dodeljena priznanja za naučnu izuzetnost istraživačima u Vojvodini

17:18

07.12.2023

Podeli vest:

Pokrajinska vlada

U Pokrajinskoj vladi danas su dodeljena priznanja za naučnu izuzetnost istraživačima sa teritorije AP Vojvodine. Od 78 prispelih prijava istraživača, dodeljeno je ukupno 57 priznanja, u 22 oblasti, odnosno podoblasti, za rezultate postignute u prethodnoj godini.

Priznanja je najcitiranijim istraživačima koji su zaposleni u naučnoistraživačkim organizacijama uručio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, koji je dobitnicima čestitao priznanja izrazivši zadovoljstvo jer je reč o najistaknutijim predstavnicima naše akademske zajednice.

On je podsetio na to da je na osnovu rezultata najnovijeg istraživanja Univerziteta Stenford u Americi, među dva odsto najuticajnijih naučnika u svetu – njih 13 sa Univerziteta u Novom Sadu, od kojih je petoro danas primilo priznanja.

„Pitanje razvoja i progresa najčešće vezujemo za nauku, a nju čine ljudi koji doprinose povezivanju nauke i visokog obrazovanja i nauke i privrede, što predstavlja trajni zadatak. U proteklih šest godina, od 2016. do 2022, u našoj pokrajini je došlo do uvećanja broja istraživača za 20 odsto, sa 1.900 na skoro 2.300. Naučna produkcija je doživela uspon za 60 odsto, dok je produkcija po istraživaču porasla za 30 odsto. Naša podrška upućena je brojnim projektima, poput Nagrade ′Dr Zoran Đinđić′, kratkoročnih i dugoročnih projekata, razvojno-istraživačkih i umetničko-istraživačkih projekata, projekata nacionalnih manjina i saradnje sa Republikom Srpskom, koji pokazuju kakav je naš naučni potencijal i u bilateralnoj saradnji“, istakao je Milošević.

Pokrajinska vlada

On je ukazao na to da se izuzetnost neguje i kada je reč o studentima kojima su takođe upućeni podsticaji. U pitanju je 375 najboljih studenata, koje Sekretarijat nagrađuje u okviru projekta „Zimske edukativne i rekreativne aktivnosti studenata“, na osnovu naročitog uspeha ostvarenog u prethodnoj godini studija. Pokrajina je, u okviru podrške izuzetnosti, uključena i u podršku za oko 100 darovitih studenata, zajedno sa Gradom Novim Sadom, a reč je o mladima čiji je prosek preko 9,5.

„Naše šanse u saradnji sa svetom jesu obrazovanje, nove tehnologije, inovativnost i kreativne industrije, jer to je naš veliki potencijal“, istakao je resorni sekretar ukazavši na veliki doprinos upravo onih predstavnika naše zajednice koji su danas nagrađeni. Milošević je izrazio uverenje da će se ovakvi podsticaji nastaviti u cilju još veće vidljivosti onoga što je najvrednije u našem društvu – naučne delatnosti koja čini temelj visokog obrazovanja i privrede, čime se pokazuje odgovornost prema budućim generacijama.

Direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu prof. dr Saša Orlović, najcitiraniji vojvođanski istraživač za podoblast šumarstva, zahvalio je u ime svih nagrađenih na ovom značajnom priznanju Pokrajinske vlade.

„Moje iskustvo pokazuje da izvrsne i dobre institucije – fakultete i institute – čine pre svega izvrsni i dobri istraživači. Mladim istraživačima u Institutu ponudili smo mogućnost da putuju i da se usavršavaju u izuzetnim institucijama u inostranstvu. Po povratku, nastavili su da rade sa odgovarajućom opremom koju smo nabavili i polako postali vodeći u regionu i traženi u svim projektnim timovima“, istakao je Orlović dodajući da su na tom putu sve vreme imali podršku Pokrajinske vlade.

U okviru svake oblasti, odnosno podoblasti, tri najcitiranija istraživača dobijaju Priznanje za naučnu izuzetnost u vidu diplome i novčanog iznosa, i to tako što najcitiraniji istraživač dobija 80.000 dinara, drugi po citiranosti 65.000 i treći 50.000 dinara.

Prilikom ocene naučne izuzetnosti, Komisija je vrednovala broj citata naučnih radova prijavljenih istraživača koji su ostvareni u prethodnoj godini.

DOBRE VESTI ZA GRAĐANE KOJI IMAJU KREDIT! NBS zadržala kamatne stope na istom nivou

(Pančevac/Pokrajinska vlada)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.