DA LI JE 8. JANUAR NERADNI DAN? Božić pada u nedelju, evo da li se slobodan dan prenosi

14:37

12.12.2023

Podeli vest:

Printscreen, Freepik

Božić, koji se obeležava neradno svakog 7. januara, naredne godine pada u nedelju. Šta to znači za zaposlene i da li se „sistem prenošenja“ prebacuje na sledeći radni dan, 8. januar?

Kada je reč o danima vikenda, samo u slučaju da praznik koji se praznuje neradno pada u nedelju, važi pravilo prenošenja na prvi sledeći radni dan.

Ipak, pošto je verski praznik ovo pravilo ne važi.

– Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo – stoji na Paragraf Lex-u.

Srećom, ako se zadesi da radite na dan obeležavanja Božića, važno je da znate svoja prava. Podsetimo, prema Zakonu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade – najmanje 110 odsto od osnovice.

Pored toga, zaposleni koji radi na dan praznika koji je neradni dan ima pravo i na druga uvećanja zarade ukoliko su ispunjeni uslovi za to (uvećanje zarade za rad noću, uvećanje zarade za prekovremeni rad i sl).

U 2024. očekuje nas čak šest neradnih dana. Prvo nam sledi Nova godina, zatim Božić, te Vaskrs i 1. maj koji će se naredne godine obeležavati istog dana.

(Pančevac/Telegraf)

PRAZNIČNA ČAROLIJA U ŠOLJI: Evo kako da napravite savršeno kuvano vino RECEPT

MAGIJA PRAZNIČNIH MEDENJAKA Evo kako da napravite omiljeni klasik među biskvitima i obradujete najmilije RECEPT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.