PUTIN: Pobeda Rusije je očigledna i neizbežna

Moskva je spremna da gradi odnose sa Amerikom i evropskim zemljama, ali imperijalna politika Vašingtona ometa ovaj proces.

13:25

14.12.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

MOSKVA – Postojanje Rusije bez suvereniteta je nemoguće, glavni zadatak je njegovo jačanje, bezbednost granica i obezbeđivanje prava i sloboda građana, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za medije.

„Za državu kao što je Rusija, postojanje, jednostavno postojanje naše zemlje, bez suvereniteta je nemoguće. To jednostavno neće postojati. Bar u obliku u kojoj postoji danas i u kojoj je postojala hiljadu godina“, rekao je Putin sumirajući godinu.

On je naveo da se to odnosi na jačanje spoljnog suvereniteta, odnosno jačanje odbrambenih sposobnosti zemlje i spoljne bezbednosti, zatim na jačanje javnog suvereniteta, odnosno bezuslovno obezbeđenje prava i sloboda građana i razvoj političkog sistema, kao i na osiguranje bezbednosti i suvereniteta u ekonomskoj i tehnološkoj sferi, prenosi RIA Novosti.

 

Pobeda Rusije je očigledna i neizbežna, kazao je ruski predsednik Vladimir Putin odgovarajući na jedno od hiljade pitanja građana pristigla za tradicionalnu „direktnu liniju sa Vladimirom Putinom“ koja je u toku.

Vojnici su na frontu skoro dve godine. Svaki novi dan donosi novi dobar rezultat, kazao je Putin, prenosi RIA Novosti.

„Što se tiče demilitarizacije, Ukrajina dobija mnogo oružja, ali će uskoro početi da ističe“, naveo je Putin u odgovoru na jedno pitanje.

„Sve što su zapadne zemlje obećale da će snabdevati Kijev, poslale su, pa čak i više“, dodao je ruski predsednik.

Međutim, ruska vojska nastavlja uspešno da uništava to oružje, naglasio je Putin.

Na pitanje hoće li biti novog talasa mobilizacije Putin je naglasio da ta tim nema potrebe.

Na pitanje novinara TASS kakvi su izgledi za normalizaciju odnosa sa Zapadom Putin je kazao:

„Ukrajina je u velikoj meri izgubila suverenitet i donosi odluke na sopstvenu štetu. I mnoge evropske ličnosti spolja se ponašaju kao general de Gol, a zapravo su kao maršal Pétain“.


Što se tiče Sjedinjenih Država i evropskih zemalja, naveo je:

„Moskva je spremna da gradi odnose sa njima, ali imperijalna politika Vašingtona ometa ovaj proces“.

Prema Putinovim rečima, američke elite bi trebalo da počnu da poštuju druge zemlje i traže kompromis, umesto da uvode sankcije, a onda mogu i da unaprede saradnju.

Putin je u ogovoru na pitanje oko „sitaucije na levoj strani Dnjepra“ kazao da duž cele linije kontakta ruske trupe poboljšavaju situaciju.

„Što se tiče budućnosti novih teritorija, budžet godišnje predviđa više od trilion rubalja za njihov razvoj. U drugim regionima situacija je fundamentalno bolja, s obzirom na to da kijevske vlasti nisu obraćale pažnju na svoje regione. Uprkos tome, planirane su velike investicije u njihov razvoj“, naglasio je Putin.

Putin se zalaže za učešće ruskih sportista na Letnjim olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, ali je rekao da treba analizirati neutralni status i proceniti druge uslove s kojima će se suočiti.

Prošle nedelje Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da Rusi i Belorusi koji se kvalifikuju u svom sportu za Igre u Parizu mogu da učestvuju kao neutralni bez zastava, amblema ili himni na događaju sledeće godine.

Za Putinovu godišnju konferenciju za medije i direktnu liniju, koje su ove godine spojene, stiglo je više od milion i po pitanja, a građane Rusije najviše interesuje ruska „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini, situacija na međunarodnom planu, ali i medicina i obrazovanje, navodi RIA Novosti.

(Pančevac/RIA Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.