NOVOGODIŠNJA TEGLICA: Najrazličitije vrste zimnice u Opovu

20:44

25.12.2023

Podeli vest:

Pančevac

U Opovu se već pet godina organizuje festival zimnice „Novogodišnja teglica“, na kome udruženja i pojedinci predstavljaju svoje domaće proizvode. Na ovom festivalu hrane učestvuju prozvođači iz Opova, Pančeva i Zrenjanina. Svi oni još jednom pokazali su šta sve imaju i na koji način prave razne vrste zimnice od brojnog voća i povrća. I zaista ne zna se da li sve te raznobojne teglice lepše izgedaju ili je hrana u njima ukusnija. Kombinujući tradicionalne recepte i nove ukuse, predstavili su slane i slatke proizvode, od paprike, bundeve, džemove, kompote, likere.

Milanka Popović iz Opova istakla se poslasticama od ljutih papričica i turšijom od grožđa.

– Pokušala sam i uspela da spojim slatkoću grožđa i ljutinu papričie. Meni je taj ukus fantastičan i sama sam iznenađena kako je sve to mnogo lepo – kaže Milanka.

Pančevac

Porodica Jarkovački iz Dolova već je poznata po bejbi kukuruz turšiji, a sada su  predstavili  novi proizvod.

– Napravili smo salatu lukoraba, to je kombinacija crvenog luka i kelerabe, miks lukova. To je nešto što je novo i drugačije i preporučujem svima da probaju – kaže Vera Jakrovački.

Jedan od zanimljivih recepata koji je privukao pažnju posetilaca bio je za šljive punjene kupusom, a Mira Maljugić iz Zrenjanina objasnila je kako se priprema.

– Dva kilograma šljiva se očisti, kupus se izrenda, nasecka se beli luk, menta i to se sve pomeša, a zatim se pune šljive. Na kraju se napravi preliv i može da se posluži kao veoma pikanstno jelo – ističe Mira.

Na ovoj manifestaciji specijalni žiri je imao težak posao da izabere najukusnije delikatese.

– Ima zaista mnogo interesantnih proizvoda, svake godine nešto novo, što mi u ugostiteljstvu možemo da iskoristimo, a tu smo i da podržimo sve naše lokalne proizvođače – rekao je Goran Radivojević, član žirija.

Pančevac

Miloš Markov, predsednik opštine Opovo, istakao je da je ovo jedna u nizu manifestacija kojom se podržavaju udruženja i preduzetnici u opštini.

– Želimo da negujemo tradiciju, a sa druge strane da osnažimo i pojedinačne proizvođače i udruženja, sve one koji žele da predstave neke svoje proizvode. Ovo  je dobra prilika za to. Na ovaj način čuvamo i mnoge stare recepte naših baka, ali svako donese i nešto novo – rekao je Markov.

Na ovom festivalu bilo je za svakog po nešto i najviše su uživali posetioci koji su mogli da kupe, ali i da probaju neobična jela proizvođača koji su osvajali već brojne medalje na velikim sajmovima hrane.

NOVOGODIŠNJI KARAVAN OSMEHA I SREĆE: Podela novogodišnjih paketića u Opovu 26. i 27. decembra

(Pančevac/G.J.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.