PATRIJARH NA BADNJI DAN U GRAČANICI Održana sveta liturgija u manastiru na KiM

13:30

06.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/instagram

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio je danas na Badnji dan svetu liturgiju u manastiru Gračanica uz sasluženje episkopa raško – prizrenskog Teodosija i hvostanskog Alekseja.

– Evo dana kojem se raduje sva tvorevina, i nebo i zemlja i ptice i bilje. Cveće i zveri sve se raduje jer evo nas dan pred rođenje sina Božijeg, pred rođenje Hristovo, pred odlazak Boga među nas i u nas. I zato je braćo i sestre višestruka radost i nas sabranih ovde u svetoj Gračanici. Sabrali smo se u duhu svetim, sabrali smo se u istoj nadi ovde u svetoj Gračanici, čitavim svojim bićem pred Bogom. U ljubavi i umom, i srcem i mišlju u odnosu na Boga i u ljubavi čitavim svojim bićem u odnosu na bližnjega svoga. Znamo ko je naš Bog, jedan u trojici otac i sin i sveti duh, ali znamo i ko je naš bližnji, biće stvoreno po slici i prilici, naš bližnji je čovek.

Ovo je između ostalog poručio partijarh Porfirije u svojoj besedi posle svete liturgije koju je u prepunoj porti manastira Gračanica služio uz sasluženje episkopa raško – prizrenskog Teodosija i hvostanskog Alekseja. Srpski patrijarh je tom prilikom pozvao na mir i ljubav među ljudima ma koje vere bili i poručio da smo stvoreni da bi ljubav kao naš život bila most i put ka svakoj duši živoj.

– Ne možemo imati mir za sebe ako želimo nemir i dosustvo mira drugima, našim komšijama. Ali isto tako i oni treba da znaju da ako hoće mir za sebe, ne mogu ga zadobiti i steći ukoliko žele nemir nama – poručio je iz Gračanice srpski patrijarh Porfirije koji će potom u Domu kulture u Gračanici u 13,00 časova podeliti stipendije srednjoškolcima i studentima sa KiM, iz zadužbine Sime Igumanova.

On je rekao da se molimo za mir svom narodu ali da se molimo i za mir albanskog naroda, jer nas je, kako je kazao Bog pozvao na mir i da nas je pozvao da razumemo da smo potrebni jedni drugima i da sve što želimo sebi želimo i njima, da nas na to poziva današnji dan.

Patrijarh je potom citirao stihove vladike Nikolaja o Božiću, i pozvao vernike da poštuju zapovesti Božije.

Inače njegova svetost srpski patrijarh Porfirije boravi od srede popodne na Kosovu i Metohiji dok će sutra na Božić služiti liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji.

(Pančevac/Novosti)

BOŽIĆNA POSLANICA PATRIJARHA PORFIRIJA: Molimo se za hrabri srpski narod na KiM i za mir u svetu

SRBIJA JE ZEMLJA MIRA, SOLIDARNOSTI I NAPRETKA Vučić uputio božićnu čestitku patrijarhu Porfiriju

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.