PANČEVCI ČUVAJU SRPSKU TRADICIJU

Ovako je danas bilo na Tamiškom keju gde su najhrabriji plivali za Časni krst

13:45

19.01.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Tradicionalno plivanje za Časni Bogojavljenski krst se po 12. put održalo na Tamiškom keju. Nastupilo je 83 učesnika, a imali su podršku svojih sugrađana, koji su se u velikom broju okupili  uprkos hladnom vremenu i kiši. Prvi je do krsta stigao Nikola Medan.

Na samom događaju bio je i gradonačenik Pančeva Aleksandar Stevanović koji je istakao značaj ove manifestacije u našem gradu.

Gradonačelnik Aleksandar StevanovićPančevac

– Ovo je veoma bitna manifestacija, manifestacija koja neguje tradiciju i čuva našu pravoslavnu veru. Zaista velika zahvalnost organizatorima, kao i učesnicima, oni su danas svi pobednici. Ove godine je najveći broj učesnika na tradicionalnom plivanju za Časni Bogojavljenski krst i to je zaista fascinatno, ova manifestacija raste iz godine u godinu i Grad Pančevo će i u budućnosti biti pokrovitelj jedne ovakve manifestacije, rekao je gradonačelnik Stevanović.

 

Na uglu Sinđelićeve ulice i Ulice Matije Gupca danas u 10 sati su se okupili konjanici, koji su Ulicom Matije Gupca došči do Preobraženskog hrama.

Sa predstavnicima Mesne zajednice Gornji Grad i Udruženja „Srpska Sparta”,  ulicama Dimitrija Tucovića, Vojvode Radomira Putnika, Cara Lazara i 6. oktobra konjanici su stigli do do spomenika Stevanu Šupljikcu kod upravne zgrade Opšte bolnice, gde su položili vence.

Nakon toga, vratili su se do Preobraženskog hrama, odakle je sa njima krenulo sveštenstvo i plivači, noseći Časni krst ka keju Ulicom Dimitrija Tucovića i Braće Jovanovića, a potom do Udruženja „Marko Kulić”, gde se osveštao Časni krst.

Iako je bilo hladno, veliki broj Pančevaca je došao da podrži sugrađane i ispoštuje ovaj srpski običaj.

Ove godine prijavilo se rekordnih 83 plivača, od kojih je bilo 5 žena, a najbrži je bio Nikola Medan koji ima 23 godine i ovo mu je bio drugi put da učestvuje.

(Pančevac)

OVO JE NIKOLA (23) KOJI JE PRVI DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA

SVI NA TAMIŠ! Nikola Medan prvi doplivao do Časnog krsta

Konjanici sa Časnim krstom prodefilovali ulicama grada

SVEŠTENICI OSVEŠTALI PLIVAČE I VODICU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.