DOKTOR MIROSLAV TEPŠIĆ Alkohol i bahatost – opasni i po život

12:55

24.01.2024

Podeli vest:

pexels-energepiccom

Temu o zdravstvenim rizicima aktuelnog godišnjeg doba nismo ni stigli u celosti da obradimo, a već su nas pretekli neželjeni događaji u danima novogodišnjih i božićnih praznika. Užasne traume prouzrokovane pirotehničkim sredstvima, alkoholisanošću i neprilagođenom vožnjom obeležile su protekli period i možemo s pravom da se pitamo da li upozorenja daju bilo kakve rezultate, piše za Pančevac dr Miroslav Tepšić.

Mnogi će se složiti s konstatacijom da se temelji primernog vaspitanja i socijalnog ponašanja grade u porodici. Ipak, živimo u vremenu kada je ta uloga „osnovne ćelije društva” uveliko narušena. Relativizacija opšteprihvatljivih društvenih normi sve je prisutnija u šarolikom medijskom prostoru i na društvenim mrežama. Bahatost i agresija za pojedince su postale prihvatljivi obrasci ponašanja, a kada alkohol pomuti svest i savest, teško je izbeći tragediju.

Preostaje nam jedino da uvek ističemo vrednost ljudskog života i ljudskog integriteta. Nema tog aparata prisile koji će sprečiti pojedinca da sedne za volan u alkoholisanom stanju ako ne postoji svest o tome da se time ugrožava kako sopstveni život, tako i život drugoga. Nebrojeno puta smo isticali da poštovanje ograničenja vožnje od 50 kilometara na čas u naseljenom mestu daje veliki procenat preživljavanja pešaka čak i kada dođe do direktnog udaranja vozilom. Tada i nepovoljni uslovi na kolovozu imaju manje posledice po učesnike u saobraćaju. Iako su tehnički pregledi podigli nivo sigurnosti putničkih vozila, traktori, motocikli i bicikli bez svetlosne signalizacije postaju sve češća pojava.

Maloletnici na dvotočkašima često nisu upoznati sa osnovnim pravilima saobraćaja i to postaje jasno u momentima kada bez ikakvog opreza prelaze raskrsnicu. Čija je tu odgovornost ako nije roditelja?

Upotreba i nabavka pirotehničkih sredstava i dalje su u velikoj meri nelegalni i bez odgovarajuće kontrole države. Najbolji način sprečavanja povreda je striktno poštovanje odredbi zakona o zabrani kupovine i rukovanja pirotehničkim sredstvima za maloletnike. Veoma je važno da se prouči uputstvo pre upotrebe pirotehnike, a da ljudi, životinje i zapaljive materije budu na sigurnoj udaljenosti. Nikada ne pokušavajte da palite više sredstava u isto vreme. Alkohol je jedan od važnih faktora koji povećavaju učestalost i ozbiljnost povreda. Upotreba zaštitnih naočara, dostupnost sredstava za ukazivanje prve pomoći i blizina vode su važne preventivne mere koje mogu da spreče ozbiljnije posledice po ljude i okolinu.

(Pančevac)

DOKTOR MIROSLAV TEPŠIĆ O PROGRAMU BRIGA O STARIMA Sve je manja uloga porodice, a još je nedovoljna i nemoćna uloga države

DR MIROSLAV TEPŠIĆ: I najbolja prva pomoć biće nedovoljna ukoliko se ubrzo ne pozove urgentna medicinska služba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.