SPREMNI SMO DA PIJEMO LEKOVE, ALI NE I DA ODLEŽIMO BOLEST Povećan broj pacijenata sa temparaturom preko 38

09:00

31.01.2024

Podeli vest:

Dom zdravlja Pančevo DZ Pančevo

Poslednjih desetak dana u Zdravstvenoj stanici „Centar“ povećan je proj pacijeta koji su potražili pomoć lekara zbog kašlja, povišene temperature i lošeg stanja sličnom gripu, istakla je načelnica ambulante doktorka Mirajana Nikolić.

– Jeste, pogotovo poslednjih dana, javljaju se u većem broju sa izuzetno visokim temperaturama preko 38 stepeni. To su oboljenja slična gripu, izrazita malaksalost, temperatura, bol u mišićima. Sve vreme imamo i obične virusne infekcije, odnosno prehlade, sada je to aktuelno, rekla je Dr Mirajana Nikolić načelnica ambulante „Centar“ i dodala:

– Spremni smo da pijemo lekove, ali teško smo dosledni i bolest ne odležimo i to je problem zbog čega bolest duže traje, a mogu se razviti i komplikacije.

– To je najveći problem našeg radnog stanovništva, hoće da to preleži sve na nogama i onda nastaju komplikacije u vidu upale ušiju , upale pluća , sinuzitisa i slično. Tako da je uvek savet da odležimo, nego ići tako bolestan na posao, ako je moguće, rekla je ona.

Naši sugrađani i dalje veruju da i virusne infekcije i bakterijske treba lečiti antibioticima, ali doktorka Nikolić pojašnjava kada je vreme za antibiotsku terapiju:

– U našem narodu je poznata preterana upotreba antibiotika , kod virusnih infekcija neće da pomgne . Ne može se odmah uzeti antibiotik prilikom početka tih simptoma, zato savetujem da se odleži makar dva dana, a treći dan, ako je i dalje visoka temperatura, čovek se oseća slabije, da ona piju kao i hronični bolesnici.

Jedan od simptoma je i uporan kašalj, ako traje više od nekolo dana, doktorka Nikolić naglašava da je potrebno posetiti izabranog lekara kako ne bi došlo do razvoja komplikacija kao što je bronhiti, ili upala pluća.

(Pančevac/RTV Pančevo)

HITNA POMOĆ PANČEVO: Stariji sugrađani se javljaju zbog visokog pritiska, deca zbog prehlade

VIRUSI HARAJU SRBIJOM Još nije kasno za vakcinaciju protiv gripa  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.