VIRUSI HARAJU SRBIJOM Još nije kasno za vakcinaciju protiv gripa  

11:00

18.01.2024

Podeli vest:

RINA

 Sezona virusa i prehlada je u punom jeku, ali prema rečima direktora Zavoda za javno zdravlje Čačak, dr Aksentija Tošića, trenutna epidemiološka situacija u Moravičkom okrugu je stabilna i pod kontrolom. Zavod za javno zdravlje Čačak svakodnevno, gotovo iz sata u sat prati situaciju vezanu za novoobolele i novoinficirane osobe koje imaju probleme sa gornjim respiratornim sistemom.

– Mi imamo povećan broj novoinficiranih od respiratornih bolesti, ali to je u ovom periodu i u nazad mesec, dva i očekivalo, a što se tiče nekog naglog porasta broja obolelih i da bi smo imali eventualnih problema vezanih za neku epidemiju, trenutno takav problem nemamo”, rekao je dr Tošić za RINU.

Trenutno su u cirkulaciji na prostoru čitavog Moravičkog okruga potvrđeni i virusi gripa i respiratorni sincicijalni virus ali i korona virus.

– Imamo inficirane od svih tih bolesti i to dokumentovano, laboratorijski potvrđeno i imamo jedan mali broj slučajeva, ono što naše stanovništvo najviše i interesuje, jedan manji broj obolele dece od velikog kašlja, odnosno dece koja su imala određenu simptomatologiju i u brisevima, odnosno nekima u serumima je dokazano da su bili u kontaktu, odnosno da su imali veliki kašalj i zbog toga imali određene probleme, simptome. Određeni broj dece je i hospitalizovan”, kazao je Tošić.

Prema rečima dr Tošića vakcinacija sprečava i sprečiće masovnije bolesti jer je kod nas obuhvat vakcinacijom protiv velikog kašlja oko 95 odsto.

Neće doći do pojave neke masovne epidemije. Mada, mogu reći da u poslednjih nekoliko dana imamo nešto manji broj zahveta za analize, za laboratorijsku dijagnostiku. Međutim, kada su u pitanju grip, RSV i korona, tu još uvek imamo svakodnevno određeni broj naših sugrađana koji dobije infekciju i ima određene simptome. Ali ono što je dobro to je da je jako mali broj slučajeva koji zahtevaju hospitalizaciju odnosno onih sa teškom kliničkom slikom”, izjavio je Tošić.

Doktor kaže da ni sada nije zakasnela vakcinacija protiv gripa, jer se imunitet stvara odmah po vakcinaciji te se ne mora čekati 21 dan, kao i da još uvek ima vakcina po domovima zdravlja na prostoru Moravičkog okruga.

(Pančevac)

MIŠO MARKOVIĆ: Snežne padavine dočekane spremno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.