SLAVE BOJADŽIEVSKI Pravimo planove za Omoljicu i Novo Selo

Ono što se sada na teritoriji grada radi jeste rehabilitacija dveju važnih ulica u naselju Strelište – Ive Andrića i Stevana Sremca. U ovim ulicama se ujedno rešava i problem fekalne i atmosferske kanalizacije.

19:45

26.02.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Javno preduzeće „Urbanizam” Pančevo je 2024. godinu dočekalo spremno. Osnovna delatnost preduzeća – izrada planske dokumentacije – nastavljena je odmah nakon praznika. Pančevačko preduzeće se bavi planovima i kada se radi o ostalim opštinama u našem regionu. Ove najsuštastvenije stvari u vezi s godinom koja je u toku rekao nam je na početku razgovora Slave Bojadžievski, direktor JP-a „Urbanizam” i nastavio:

– Planovi za koje su odluke donete u prethodnoj godini privode se kraju. U međuvremenu je započeta izrada planova generalne regulacije za naseljena mesta Banatsko Novo Selo i Omoljica. Ova planska dokumenta će rešiti mnoge probleme koje meštani ovih naselja imaju na terenu. Lokalne samouprave na području južnog Banata su u svoje budžete uvrstile i izradu planske dokumentacije, tako da, po već ugovorenom rasporedu, nastavljamo saradnju s njima. Grad Vršac ima u planu da svoju plansku dokumentaciju za širi centar grada uradi kako bi se rešili dugogodišnji problemi koji nastaju prilikom građenja novih objekata. U opštini Kovin je aktuelna izmena i dopuna Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Kovin, kao i izrada Plana detaljne regulacije za proširenje rudnika uglja. Opštine Plandište, Opovo, Kovačica i Bela Crkva takođe najavljuju izradu novih planskih dokumenata, dok od opštine Alibunar imamo najavu za izradu Plana detaljne regulacije za izletište Devojački bunar u Deliblatskom pesku. Vetroparkovi na teritoriji južnog Banata su i dalje aktuelni, te ćemo planska dokumenta koja smo započeli u prethodnoj godini, u vezi sa ovom temom, ove godine završiti.

S druge strane, ono što čeka Pančevo, kao i ostale jedinice lokalne samouprave, jeste da će se odmah po usvajanju Prostornog plana Republike Srbije, a potom i Prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine, doneti odluke za izradu novih prostornih planova za sve opštine. Ovo će biti, prema rečima Bojadžievskog, veliki izazov za JP „Urbanizam”, kome se ujedno i raduje.

Potom je kazao nekoliko važnih stvari i o drugim aktivnostima preduzeća na čijem je čelu:
– Sektor „Urbanizma” koji se bavi održavanjem puteva na teritoriji grada Pančeva takođe je ovu godinu dočekao spremno. Održavanje puteva se izvodi svakodnevno, a u ovom periodu je aktuelan i rad zimske službe. Ovde spadaju poslovi kojima se obezbeđuje nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja u zimskom periodu u ulicama na teritoriji grada Pančeva, što podrazumeva čišćenje snega s kolovoza i uklanjanje poledice odgovarajućom mehanizacijom. Sve se ovo vrši prema trenutnim vremenskim prilikama. Bez obzira na to što nas vreme zasad služi i što su vremenski uslovi takvi da nije potrebno konstantno tretiranje kolovoza, zimska služba JP-a „Urbanizam” je u pripravnosti sve do 31. marta, a prema potrebama biće i duže.

Ono što se sada na teritoriji grada radi jeste rehabilitacija dveju važnih ulica u naselju Strelište – Ive Andrića i Stevana Sremca. U ovim ulicama se ujedno rešava i problem fekalne i atmosferske kanalizacije. Za ovu godinu je planirana i rehabilitacija još nekoliko ulica na teritoriji grada. U narednim mesecima počeće rekonstrukcija ulica Dimitrija Tucovića i Mihajla Obrenovića.

Pored navedenog, pančevačko dečje odmaralište na Divčibarama povereno je JP-u „Urbanizam” na upravljanje. O tome Bojadžievski kaže:
– Odmaralište funkcioniše u skladu sa Odlukom o finansijskoj podršci porodici s decom na teritoriji grada Pančeva. Po ovoj odluci, pravo na regresiranje troškova imaju deca predškolskog i školskog uzrasta s prebivalištem ili boravištem na teritoriji grada Pančeva koja su upisana u ustanove što se nalaze u mreži vrtića i osnovnih škola, članovi sportskih udruženja, kao i polaznici Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin” Pančevo. S ponosom možemo da istaknemo da je u periodu posle pandemije odmaralište renovirano, u velikoj meri. Najvažnija stvar oko koje se trudimo jeste da se deca i njihovi pratioci na Divčibarama osećaju prijatno. Konstantno osluškujemo potrebe dece i činimo sve kako bismo ispunili njihova očekivanja. Lično smatram da odmaralište nikada nije lepše izgledalo, niti je bilo funkcionalnije nego sada, što apsolutno znači da ćemo u tom smeru i nastaviti. S početkom proleća u planu je i sređivanje i ulepšavanje prostora oko odmarališta.
Inače, prva faza uređivanja dečjeg igrališta, čiji je kraj bio najavljen do Nove godine, završena je, pa preostaje postavljanje tartan podloge i samih sprava.

Direktor JP-a „Urbanizam” je zaključio:
– Grad Pančevo razume naše sugestije i predloge i nesebično nam izlazi u susret da bi objekat odmarališta bio uređen. Septembar je mesec kada se u objektu i oko njega planiraju novi radovi, tako da smo sada već ušli u pripremu dokumentacije kako bi se sve što je zamišljeno i realizovalo. Najlepša pohvala našem preduzeću, a samim tim i Gradu, jesu zadovoljni korisnici.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.