Ovako je Vardar iz Kačareva proslavio dvadesti rođendan

12:01

26.02.2024

Podeli vest:

Vardar Kačarevo

Udruženje građana makedonske nacionalne manjine „Vardar” iz Kačareva proslavilo je dvadeset godina od osnivanja u petak, 16. februara, u svojim prostorijama, uz prisustvo članova, uvaženih prijatelja i gostiju.

Ova agilna organizacija je prepoznatljiva po negovanju tradicije i kulture makedonske manjinske zajednice, pre svega kroz mnogobrojne manifestacije.
Aktuelni predsednik udruženja „Vardar” Sima Najdovski podsetio je kako je 2004. godine došlo do inicijalnog sastanka za osnivanje udruženja.

– To smo uradili u Mesnoj zajednici, kada se okupilo oko pedesetoro ljudi, budućih članova i gostiju. Tom prilikom smo izabrali rukovodstvo, u okviru kojeg i prvog predsednika Vidoju Dojčinovskog. Nakon što je njemu istekao petogodišnji mandat, na to mesto je došla Ljubica Dojčinovska, a u poslednjih deset godina tu dužnost obavlja moja malenkost – naveo je Najdovski.


Pored članova i osnivača ili njihovih potomaka, proslavi su prisustvovali i članovi makedonskih udruženja iz Jabuke, Vršca i Beograda, kojima su podeljene blagodarnice, to jest zahvalnice.

U ime Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji, koji ove godine takođe obeležava dve decenije postojanja, Zorica Mitrović je predala prigodan poklon Najdovskom. On je zahvalio na tome, kao i svima koji su podržavali rad Udruženja. Nekadašnja predsednica Ljubica Dojčinovska je priredila retrospektivu i pohvalila rad Udruženja. Nakon toga je usledilo neformalno druženje uz muziku, iće, piće i veselu atmosferu.

„Vardar” je jedna od najaktivnijih organizacija koje promovišu vrednosti nacionalnih manjina u Srbiji i kroz brojne aktivnosti radi na očuvanju makedonskog jezika i kulture. Neke od njih su „Sabor gajdaša”, „Zelnik fest”, velika proslava Ilindena, „Vasiličari – babari”, kao i obeležavanje raznih drugih običaja.
Uz podršku Udruženja funkcionišu i pevačka grupa i pozorišna družina za decu, uz čiju pomoć se neguje jezik, koji je zastupljen i kao izborni predmet u kačarevačkoj školi, a organizovane su i radionice za učenje jezika.

(Pančevac)

VELIKI JUBILEJ U KAČAREVU Udruženje građana „Vardar“ proslavilo 20 godina postojanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.