VELIKI JUBILEJ U KAČAREVU Udruženje građana „Vardar“ proslavilo 20 godina postojanja

21:45

18.02.2024

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

Pre dvadeset godina osnovano je Udruženje građana makedonske nacionalne manjine „Vardar“ iz Kačareva. Veliki jubilej proslavili su članovi i prijatelji udruženja koje kroz mnogobrojne manifestacije koje organizuje uspešno čuva nacionalni identitet te manjinske zajednice u Srbiji.

Dvadeset godina je prošlo od osnivanja Udruženja Makedonaca „Vardar“ iz Kačareva. Od petnaestog februara 2004. godine ovo udruženje aktivno promoviše makedonsku kulturu i tradiciju u tom lepom banatskom selu. Kako predsednik udruženja, Simo Najdovski ističe, cilj je očuvanje nacionalnog identiteta pripadnika makedonske nacionalne zajednice sa ovih prostora.

Dvadeset godina je prošlo, za mene je proletelo. Ja sam prezadovoljan kad se osvrnem na sve što smo uradili. Dok nismo formirali udruženje, nije bilo mnogo dešavanja u makedonskoj zajednici ovde.

„Vardar“ je jedno od najaktivnijih udruženja koje promoviše vrednosti nacionalnih manjina u Srbiji. Neumorno radi na očuvanju makedonskog jezika i kulture kroz brojne aktivnosti. Sabor gajdaša, Zelnik fest, velika proslava Ilindena, samo su neke od zapaženih manifestacija u organizaciji ovog društva.

Mi smo vratili razne običaje, pesme. Uveli smo makedonski jezik u školi, uz pomoć Nacionalnog saveta. Formirali smo pevačku grupu. Imamo pozorišnu družinu za decu, uz čiju pomoć se neguje jezik. Organizovali smo i radionicu za učenje makedonskog jezika. Mislim da je naša uloga ispunjena

Svoj jubilej udruženje je proslavilo okupljanjem članova i uvaženih prijatelja „Vardara“. Ova godina je u znaku dva jubileja, budući da je pre dvadeset godina osnovan i Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji. Obeležavanje dve decenije „Varadara“ je, u stvari samo početak većeg i još bogatijeg programa koji će biti organizovan u krugu zajednice, ističu u udruženju Makedonaca iz Kačareva.

 

(Pančevac/RTV Pančevo)

OVAKO JE BILO PRVOG DANA SLANINIJADE U KAČAREVU

KREATIVNA RADIONICA U KAČAREVU: Umetnica Jelena Kovačević objasnila kako da kreirate papirno cveće

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.