SPAVAĆEMO SAT KRAĆE! Letnje računanje vremena počinje u nedelju 31. marta

15:00

30.03.2024

Podeli vest:

pexels

Sat zbog letnjeg računanja vremena u Srbiji se ove godine pomera u nedelju, 31. marta. Tad kazaljke treba da se pomere unapred za jedan sat, odnosno  kad se sat sa 2 sata pomera na 3.

Dva puta godišnje se pomera sat, zbog zimskog i letnjeg računanja vremena u Srbiji, kao i u većini zemalja Evrope. Poslednjeg vikenda marta se prelazi na letnje računanje, a poslednje nedelje oktobra počinje zimsko računanje vremena.

Ove godine u noći između subote, 30. marta, i nedelje, 31. marta, kazaljke se pomeraju za jedan sat unapred, dakle sa 2 na 3 sata. Te noći će se spavati sat kraće, ali će od nedelje dan postati duži.

Letnje računanje vremena je u Srbiji uvedeno 27. marta 1983. godine, u skladu s odlukom EU, pre svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije.

Saglasnost o predlogu Evropske komisije da se ukine sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru, još nije postignuta. Predlog je 2019. godine podržao Evropski parlament, ali članice ga još nisu usvojile.

(Pančevac/k1info))

PLJAČKA U PALATI SRBIJA Lopovi upali u SIV i ukrali 43.000 ordenja velike vrednosti! Uhapšeno 8 osoba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.