PROGNOZA MARKA ČUBRILA Spremite kišobrane za vikend

17:54

21.03.2024

Podeli vest:

Pixabay
Foto:

Narednih dana biće toplije, slaba kiša moguća je u petak, a u nedelju se očekuje brzo premeštanje hladnog fronta. Početkom sledeće nedelju prohladno, sredinom nedelje biće ponovo toplije, prognozira Marko Čubrilo, profesor geografije i meteorolog amater, na svojoj Fejsbuk stranici.

„Danas pretežno sunčano i toplije u odnosu na protekle dane. U petak prolazno naoblačenje, ponegde uz slabu kišu i sneg preko 1.500 metara nadmorske visine. Nad većim delom regiona će se zadržati suvo. Maksimumi u četvrtak i petak od +9 do +16 stepeni Celzijusa“, navodi Čubrilo.

U subotu će biti malo do umereno blačno i još toplije uz slab do umeren južni vetar i maksimume od +13 do +23 stepena Celzijusa. Poslednji proračuni najavljuju polazno zahlađenje u nedelju tokom dana koje će doneti kišu, ređu pojavu pljuskova i zahlađenje, tako da će se i snežna granica spustiti na oko 900 metara nadmorske visine te će više planine, posebno jugozapadne Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije dobiti od 5 do 15 centimetara snega.

U nedelju vetar u okretanju na severozapadni smer koji u zoni fronta na kratko može biti vrlo jak. Maksimumi od +6 na severozapadu Hrvatske do oko +18 na jugoistoku Srbije.

„Ponedeljak donosi prohladno, promenljivo oblačno i vetrovito vreme uz smenu sunčanih i oblačnih perioda, dok bi konkretnijih padavina još pre podne moglo biti na jugoistoku reigiona. Padavine će u nizijama uglavnom biti u obliku kratkotrajnih pljuskova kiše ili krupe, dok bi preko 800 metara nadmorske visine bilo lokalnih pljuskova snega. Obilnije padavine se svakako ne očekuju. Maksimum u ponedeljak od +6 do +13 stepeni Celzijusa“, ističe Čubrilo.

Kako navodi, od utorka sledi novo otopljenje, jer će se ka nama u toplom sektoru novog ciklona nad jugozapadom Evrope početi premeštati vazduh iz Mediterana tako da će već u sredu maksimumi biti od +9 do +19 stepeni Celzijusa. Do četvrtka nad većim delom regiona suvo, dok će na jugu, zapadu i jugozapadu povremeno biti kiše ili pljuska.

Oko 28. marta malo svežije uz kišu i pljuskove nad većim delom regiona, dok bi sam kraj meseca trebao doneti stabilno i prijatno toplo vreme.

(Pančevac)

KULTURNI CENTAR PANČEVO Evo šta ćemo gledati u aprilu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.