DOKTOR TEPŠIĆ: Proleće je vreme izazova i za hroničare i za meteoropate

09:13

25.03.2024

Podeli vest:

Pixabay

Proleće, kad mu vreme nije, poranilo je i u pogledu zdravstvenih tema koje se javljaju tek u nekom kasnijem periodu. Aktuelni topli dani i još uvek prohladne noći pravi su izazov za naš kardiovaskularni i respiratorni sistem. Ako tome pridodamo i opterećenje hroničnom bolešću, teško je očekivati brzu i odgovarajuću adaptaciju organizma na sadašnje vremenske prilike. Ne čudi zato da su meteoropatske tegobe praćene glavoboljom, reumatskim bolovima i variranjem krvnog pritiska veoma česte ovih dana.
Tegobe u vidu hroničnog umora, pospanosti, promena raspoloženja i razdražljivosti obično su u drugom planu u odnosu na većinu urgentnih stanja. To ipak ne umanjuje njihovu važnost jer one mogu bitno uticati na kvalitet života. Kada su migrenozni pacijenti u pitanju, vetrovito vreme i periodi niskog vazdušnog pritiska bitno pogoršavaju njihovo stanje. Hipertenzivne krize praćene infarktima i moždanim udarima jednako mogu da se dovedu u vezu s promenama temperature i vazdušnog pritiska. Nazebi i druge viroze ubrzo će biti zamenjeni učestalim alergijskim reakcijama na polen, koji se javlja već od februara. Ponekad je teško razlikovati alergiju od nazeba i tada više obraćamo pažnju na dužinu trajanja simptoma i na faktore koji doprinose njihovom pogoršanju.
Zvanična medicina daje najbolje rezultate kada istovremeno menjamo i navike koje su doprinele manjku fizičke aktivnosti, a višku kalorija i svakodnevnog stresa. Boravak u prirodi donosi višestruku korist kako u pogledu kretanja, tako i u pogledu adaptacije organizma na vremenske prilike. Visok krvni pritisak je lakše kontrolisati kada telesnu težinu držimo u granicama normale.

Umerenu fizičku aktivnost kao što su šetnja, vožnja bicikla ili plivanje trebalo bi upražnjavati bar trideset minuta dnevno

U ovom periodu nam je dostupnije sveže voće i povrće koje obiluje kalijumom, vitaminima i vlaknima toliko važnim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Borba sa stresom je komplikovanija jer ne možemo uvek uticati na njegove izvore, ali zato možemo menjati načine našeg reagovanja i prihvatanja. Kada je reč o alergijama, možda će boravak u prirodi biti pod znakom pitanja, ali i to je moguće ako se na vreme preduzmu preventivne mere, koje će umanjiti ili potpuno eliminisati alergijsku reakciju.

DR Miroslav Tepšić

DOKTOR MIROSLAV TEPŠIĆ ODGOVARA Zašto stomak boli

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.