PORAZNI REZULTATI PROBNE MALE MATURE: Stolica mora mnogo više da se zagreje!

07:58

29.03.2024

Podeli vest:

Prema rečima nastavnika koji su pregledali testove probne male mature, osmaci su ove godine podbacili u odnosu prethodnu generaciju. Koliko je ova generacija loše uradila probne testove najbolje govori primer jedne osnovne škole u Vojvodini, gde je prosečna ocena iz matematike ove godine bila devet bodova, dok je prošle godine bila skoro 12 bodova. Slično je i sa srpskim jezikom.

Veliki pad naročito je primećen iz matematike, tako da savetuju maturante, da u narednom periodu više pažnje poklone geometriji. Naime, najviše netačnih zadataka odnosio se na one gde se traži izračunavanje površine složene figure. Ujedno, muke su zadavali i tekstualni zadaci.

Kad je reč o maternjem jeziku, podbačaj u odnosu na prethodnike, najviše je uočen u zadacima gde se tražilo znanje iz nastavnih jedinica značenje padeža i zavisne rečenice. Đaci su imali 20 pitanja, od čega je 17 zadataka bilo na zaokruživanje. Mnogi smatraju da su zavisne rečenice najslabije urađene, gradivo koje je rađeno krajem sedmog razreda, jer je prošle godine prekinuta školska godina, pa nastavnici nisu stigli da detaljno provere znanja učenika iz te oblasti. Osim gramatike, loše su uradili i zadatke koji se odnose na razumevanje pročitanog teksta.

Posebno brine veliki broj pogrešnih odgovora na pitanjima koja su zahtevala poznavanje sadržaja književna dela, koja su predviđena planom i programom. Stoga, nastavnici poručuju đacima, da u mesecima koje slede, „dobro zagreju stolicu“ ukoliko žele da u junu da upišu željenu školu. Ima i onih kolega koje smatraju da su loši rezultati na probi male mature prouzrokovani time što učenici nisu imali poseban motiv da se trude. Najbolje rezultate ostvarili su iz trećeg predmeta, a uglavnom su birali geografiju, zatim biologiju.

Proba završnog ispita se organizuje svake godine i predstavlja vernu simulaciju male mature. Đaci su imali mogućnost da se učenici upoznaju sa svim procedurama koje ih čekaju u junu, ali i da vide gde su sa znanjem, na kojim oblastima treba više da porade u narednom periodu.

Da podsetimo, prema školskom kalendaru, mala matura 2024 zakazana je za 17,18. i 19. jun. Počinje testom iz srpskog jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet. Prema podacima portala Moja srednja škola, za završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja u školskoj 2023/24 evidentirano je 64.871 prijava po redovnom programu i 1.912 prijava po posebnom programu obrazovanja odraslih. Osmaci su mogli da biraju koji će predmet polagati na trećem testu. Ponuđeno im je pet predmeta – istorija, geografija, fizika, hemija, biologija. Najveći broj njih, kada je reč o trećem testu, opredeli se za geografiju 40,14 posto, zatim za biologiju 35,92 posto, dok će se značajno manje učenika okušati u istoriju 9,96, hemiji 7,57 i fizici 6,41 posto.

Do završnog ispita zrelosti osmaka ostalo je još dva i po meseca! Imaju dovoljno vremena da popune rupe u znanju.

(Pančevac/Z.S.)

ŠKOLA U SVILAJNCU OD DECE PRAVI SRPSKE DOMAĆINE: Đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu, a ostane i za prodaju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.