Made in Serbia: Evo kada će se naš „strujaš“ naći na ulicama

13:14

03.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

U Fijatovoj fabrici u Kragujevcu uveliko se radi na proizvodnji novih električnih automobila.

Ovo će biti prvi električni automobili koji su proizvedeni u Srbiji, a njihovo predstavljanje se očekuje uskoro, ali tek nakon svih priprema i testova koje ovi automobili moraju da prođu.

Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija je rekao kada prvi električni automobili proizvedeni u Kragujevcu mogu da se očekuju i na ulicama, kao i kada će biti predstavljanje prvih modela. Dodaje da nisu tačne tvrdnje da takvi automobili već „krstare“ ulicama, piše Blic.

„U ovom trenutku samo mogu da vam kažem definitivno mi ulazimo u jednu, vrlo ozbiljnu fazu. Po planu Republike Srbije i Stelantisa to treba da bude u trećem kvartalu ove godine. Još uvek datuma nema, za sada mislimo da će to biti oktobar, prva dekada ili polovina oktobra“.

„Koliko god nam taj rok izgledao dalek verujte mi za ovakvu globalnu pripremu, jednog globalnog modela je kratak. Jer mi ne spremamo automobile za tržište Srbije ili tržište Balkana, svaki ovaj model se sprema za globalno tržište. Ovaj model biće na raspolaganju svim zainteresovanim kupcima širom sveta, zbog toga je priprema ozbiljna“, kaže Đorđević.

Pripreme u ozbiljnoj fazi
Đorđević je dodao da su pripreme sada u najozbiljnijoj fazi i napomenuo da tačnog datuma kada će biti lansiran prvi električni automobil nema.

„Trenutna priprema ulazi u jednu zaista ozbiljnu fazu, u smislu završetka svih ovih stvari koje su počete. Nemamo trenutno datum u kompaniji kad će model biti lansirani. Verujte mi, to bi svi voleli da znaju, vrlo je moguće da će to biti i jul mesec, ali ništa ne preciziram“, dodao je Đorđević.

Radiće dve smene u punom kapacitetu što znači da je puna proizvodnja u pitanju. Novo vozilo mora da prođe sve faze pripreme, da bi kasnije svako uspeo da kupi potpuno ispitan proizvod.

„Vozila trenutno ne prolaze kroz Kragujevac“
Dodao je i da se nova električna vozila još uvek ne testiraju na ulicama Kragujevca i da ih bar za sada tamo ne možemo videti.

„Vozila trenutno ne prolaze kroz Kragujevac, bar ne još uvek. Ja sam samo dao jednu paralelu, kad smo radili dec-duel model. Kada smo bili tada u ovoj fazi kao što je ovaj model danas, oni su se naravno ispitivali, ali to je rađeno van granica Srbije, nakon toga ti automobili zaista voženi ovde, kroz Kragujevac, Batočin, postoji maršuta kojom se išlo, gde su oni imali i auto-put, ide brzinu, krivine ovde ovim putevima, magistralama, imali su sve moguće, kako bi mogao taj auto biti kvalitetno testiran. I ta vožnja je trajala…“, kazao je.

Đorđević je dodao da je tada nedeljama je trajalo testiranje i napomenuo da je vrlo verovatno će tako biti i sa ovim automobilom.

„Što se tiče zainteresovanosti kupaca moja želja u ovom momentu, i ono što se nadam da će biti s obzirom vreme u kome živimo, svakako je perspektiva električnih automobila u budućnosti se drastično povećava, naravno, zato i očekujem ekspanziju uopšte električnih automobila.. To je ono što je nama najvažnije u ovom trenutku“, zaključio je Đorđević.

(Pančevac/Blic)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.