JAK VETAR UNIŠTIO ŠUMU NA TARI: Stradali planinski četinari, kreće se u sanaciju oštećenih površina

10:14

11.04.2024

Podeli vest:

RINA

BAJINA BAŠTA – Usled duvanja jakih vetrova, čija brzina je u pojedinim trenucima iznosila i preko 68 km/čas, u Nacionalnom parku Tara, došlo je do loma i izvaljivanja velikog broja stabala u gazdinskim jedinicama „Tara“, „Crni Vrh“ i „Zvezda“.

– Nakom detaljnog obilaska terena od strane stručnih službi i nadležnog inspektora za šumarstvo, pristupilo se izradi sanacionog plana sa predlogom mera za sanaciju oštećenih površina. U gazdinskoj jedinici “Tara“ prirodna nepogoda je izazvala štetu na površini od 1298,82 hektara. Prirodna nepogoda je oštetila mešovite sastojine jele, smrče i bukve, u kojima su najviše stradale smrča i jela, potvrdjeno je za RINU u NP Tara.

U gazdinskoj jedinici “Crni vrh“ prirodna nepogoda je izazvala štetu na površini od 829,81 hektara, a oštetila je i prebirne sastojine visokog porekla u kojima su najviše zastupljeni jela, bukva i smrča. Na manjem delu nastala je šteta u jednoj veštački podignutoj sastojini crnog bora.

U gazdinskoj jedinici „Zvezda“ prirodna nepogoda je izazvala štetu na površini od 357,28 hektara, a najveće štete su pričinjene u mešovitim sastojinama jele, smrče i bukve.

Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo je saglasnost na Sanacioni plan oštećenih šuma u Nacionalnom parku Tara, tako da se započinju radovi na ukljanjanju i izvlačenju oštećenih stabala.

– Ukljanjanjem oštećenih i prelomljenih stabala, sprečićemo pojavu sekundarnih štetočina, pojavu potkornjaka i drugih štetočina i time sprečavamo dalje širenje zaraze, štitimo i čuvamo šume parka. Zbog povećanog obima radova, mole se posetioci Nacionalnog parka Tara za razumevanje i odgovorno i bezbedno kretanje, radi sopstvene bezbednosti, zaključuju u NP Tara.

(Pančevac/RINA)

91. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM: U Novi Sad stiže IMT, kao i mnogi evropski i svetski brendovi

PENZIONERI, pre odlaska u BANJE ovo morate da uradite! Samo ovako ćete dobiti BESPLATNU REHABILITACIJU!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.