UVEK PRVI NA LINIJI ODBRANE LIMA: Pribojski ekolozi čiste gomile otpada nakupljene na lančanicama

12:32

17.04.2024

Podeli vest:

RINA

PRIBOJ – Srbiju su prethodnih dana ponovo obišle poražavajuće slike reke Lim, na kojoj su opet bile nagomilane gomie smeća. Kao i obično, članovi ekološkog udruženja Jastreb ne sede skrštenih ruku već su krenuli sa uklanjenjem otpada, koje se nakupilo na postavljenim lančanicama na reci Lim.

– Predivnu sliku, žile kucavice ovog kraja, odnosno modrozelenog Lima, ruže samo slike ljudskog nemara i neodgovornosti. Sve ono, što ne bi trebalo, a što završi u ovoj divnoj reci od njenog izvora u Plavskom jezeru i na toku dugom oko 220 km do Priboja, zaustavi se na prvim ustavama, uglavnom na teritoriji Priboja, a delom i susedne opštine Nova Varoš. Tako ni krivi ni dužni, Pribojci imaju muku sa lagerovanim plutajućim otpadom, iako ni kilogram tog smeća ne dolazi sa teritorije ove opšitne, kažu za RINU u UG Jastreb.

Proteklog vikenda očišćeno smeće sa lančanice u Bistrici, koja se nalazi na teritoriji oštine Nova Varoš, a uskoro sledi i akcija na uklanjanju smeća sa lančanice na teritoriji Priboja, kao i čišćenje Potpećkog jezera pored novizgrađenog ribarskog naselja.

Akcijom Ministarstva zaštite životne sredine Vlade Srbije, pre koju godinu, realizovana je ideja “Lim bez deponija na obalama bar na toku kroz Srbiju“, gde su uklonjene sve divlje deponije, a pre svega zatvorena i kultivisna nesanitarna deponija “Stanjevine” na desnoj obali Lima kod Prijepolja, koja je bila prava ekološka bomba.

Na žalost, smeće i drugi komunalni otpad i dalje stiže rekom Lim do Potpećkog jezera, koje je jedino na tom delu toka Lima,pa je pomenuto Ministarstvo sa tri lokalne samouprave iz Srbije, Pribojem, Novom Varoši i Prijepoljem, a da bi zaštitili korito i priobalje na toku ove divne reke kroz Srbiju, a pre svega Potpećko jezero,ali i hidroenergetske objekte na ovom delu, realizovalo i projekat postavljanja rečnih pregrada, tzv.lančanica, kojima bi se zaustavljao plutajući otpad, a odatle uklanjao i transportovao na odgovarajuće deponije.

– Akcija uklanjanja prikupljenog plutajućeg otpada na trv. pribojskoj lančanici, oko tri kilometra uzvodno od HE Potpeć, sledi za 10-ak dana (26 ili 27. aprila), a da bi se izbegao često niži nivo vode ,koji za sada onemogućava mašinski uklanjanje smeća, UG “Jastreb”, sa Fondacijom “Mocart”, koja je u sličnim akcijama učestvovala i prethodnih godina, gradiće i tzv, pristupni mol, na poslednjoj lančanici,kako bi bar 10 do 15 metara mašine mogle da uđu u jezero,što bi omogućilo uklanjanje smeća i tokom nižeg vodostaja – kaže Siniša Laković, iz UG „Jastreb“ iz Priboja.

(Pančevac/RINA)
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Subvencije za priplodna grla, izgradnju novih i rekonstrukciju starih ribnjaka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.