BELA CRKVA: Brojne manifestacije povodom proslave 45 godina postojanja Centra za kulturu

14:27

18.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/Pancevo RTV

Za svojih 45 godina postojanja Centar za kulturu “Bela Crkva” okupio je na desetine udruženja sa kojima je organizovao niz manifestacija od lokalnog i međunarodnog značaja. U naredna dva meseca ova ustanova će, uz podršku lokalne samouprave, učestvovati u realizaciji dva značajna događaja – Maturskog plesa i Belocrkvanskog karnevala.

U samom srcu Bele Crkve nalazi se Centar za kulturu koji predstavlja vitalnu tačku kulturnog života ovog grada. Prema rečima Ilije Blanuše, direktora ove ustanove, ova kulturna ustanova organizuje sve manifestacije od opštinskog značaja, uz finansijsku podršku lokalne samouprave.

„Sad se spremamo za Maturski ples za 20. jun, posle toga imamo Međunarodnu smotru folklora u Kusiću koji je značajan projekat saradnje sa našim ljudima iz Rumunije i sa rumunskim udruženjima koja se bave folklorom, manifestacija ‘Lepota različitosti’ koju radimo sa češkom nacionalnom manjinom, a koja se održava na više lokacija u gradu, selu Kruščica“, kaže Blanuša.

On ističe da je jedna od najznačajnijih manifestacija koju Centar za kulturu organizuje “Belocrkvanski karneval”, koji blizu dva veka oživljava ulice ovog grada i privlači turiste iz celog sveta.

„Veliki broj gostiju imamo tokom karnevala, ne samo zbog koncerata već same karnevalske povorke koja okuplja sve najznačajnije karnevalske grupe iz Srbije i Evrope.“

Centar za kulturu okuplja mnoga udruženja koja koriste prostorije ove institucije za svoje probe i programe.

„Bez ‘Belockrvanskih mažoretkinja’ ne bismo mogli da zamislimo naš karneval, one su prepoznatljive i svuda rado viđeni gosti. One rade već 12 godina pri Centru za kulturu i veoma smo im zahvalni za sve što rade za naš Centar, ali i grad Belu Crkvu. Belocrkvanski hor ‘Bella Musica’ je jedna jako lepa stvar koja nam se dešava već godinama, oni imaju veoma lep program. Pored toga, imamo i naše redovne aktivnosti – bioskop, pozorište, Gradsku galeriju u centru grada gde je skoro završena kompletna restauracija izloga karakterističnog za Belu Crkvu koji je u potpunosti od drveta, sada je spremna za sve izložbe koje su planirane za ovu godinu“, ističe Blanuša.

Centar za kulturu „Bela Crkva“ osnovan je 1979. godine i putem svojih institucija bavi se kulturnim delatnostima kao što su izložbe, pozorišne predstave, književne večeri i projekcije filmova.

(Pančevac/RTV Pančevo)

NAJLEPŠA VEST Čačak i region se pokrenuli, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše

„IZLET“: U Novom Sadu počelo snimanje filma po romanu Miće Popovića

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.