ŠTA RADITI KADA GRMI Evo šta je opasnije od mobilnog telefona!

15:11

24.04.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom već su pogodili Pančevo, kako je ranije najavio i RHMZ. Kako se navodi, na pojedinim mestima očekuje se i grad.

U naredna 2 sata pljuskovi sa grmljavinom kratkotrajno će biti intenzivni uz lokalnu pojavu sugradice na području zapadne Srbije, Šumadije i u pojedinim delovima Beograda, stoji u upozorenju RHMZ.

Profesor Fizičkog fakulteta dr Vladimir Đurđević istakao je da je najvažnije skloniti se sa otvorenog prostora.

Najbolje je ući u neki zidani objekat. Ako vam kuća ili neka zgrada nije u blizini, dobro je ostati u zatvorenom automobilu.

Poluotvoreni prostori, poput nadstrešnica ili autobuskih stanica nisu dobar zaklon od groma. Ne treba stajati pored električnih stubova ni visokog drveća. Ako baš nemate gde da se sklonite – čučnite!

– Najbolje je pratiti vremensku prognozu i ako je za posle podne najavljeno neko nevreme, grmljavinske nepogode, u tom slučaju ne treba planirati aktivnosti koje možemo da odložimo, tako da možemo da budemo sigurni, odnosno blizu nekog zatvorenog objekta ili kuće u kojoj možemo da se sakrijemo – objasnio je profesor Đurđević.

Suprotno raširenom verovanju, sasvim je bezbedno koristiti mobilni telefon dok grmi. Naravno, ako ste u zatvorenom prostoru. Međutim, trebalo bi da se klonite fiksnih telefona!

– U slučaju udara groma, ta energija može da prođe kroz vodove i stigne do slušalice. Tako da, ako ste u kući, slobodno koristite mobilni telefon u toku oluje. Nije dobro puniti mobilni telefon jer uređaj može biti oštećen – napominje profesor Đurđević.

Gumena obuća se preporučuje naročito onima koji rade na otvorenom, u polju na primer, jer ona predstavlja neki vid izolacije. Tako da, ukoliko se i „desi nešto strašno“, kako kaže dr Đurđević, posledice će biti manje.

(Pančevac/Novosti)

Danas promenljivo vreme, ponegde sa kišom

STIŽE NEVREME: RHMZ se hitno oglasio, evo koji delovi Srbije su prvi na udaru!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.