FINANSIRANJE NAUČNOISTRAŽIVAČKIH RADOVA: AP Vojvodina pomaže razvoj umetnosti

09:30

26.04.2024

Podeli vest:

Pokrajinska vlada

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uručio je ugovore predstavnicima visokoobrazovnih institucija koje su dobile sredstva na osnovu dva javna konkursa – za finansiranje naučnoistraživačkih i razvojno-istraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica i za finansiranje projekata koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u oblasti umetnosti u 2024. godini.

Vredi istaći da je u ovogodišnjem budžetu Pokrajinska vlada, preko resornog sekretarijata, obezbedila 16 miliona dinara za realizaciju 32 projekta. Sekretar Milošević se ovom prilikom osvrnuo na osmogodišnju tradiciju pomenutih konkursa, i podsetio na to da su 2017. godine izdvojena četiri miliona dinara za finansiranje projekata nacionalnih manjina, odnosno pet miliona za istraživačko-umetničke projekte.

– Kroz naučnoistraživačke i razvojno-istraživačke projekte nacionalnih manjina svedočimo punoj humanizaciji naših života, nijansiranosti i slojevitosti celokupnog društva, harmonizovanog u različitosti. Pobornici ove ideje razumeju da pripadnici nacionalnih manjina čuvaju ne samo svoje zavičajne i etnokulturološke specifičnosti, već i svoja prava na izražavanje u naučnom i umetničkom smislu – rekao je Milošević. Govorio je i o umetničkim projektima navodeći da su nastali kao odgovor na zahteve sa Akademije umetnosti, pripadnika digitalne umetnosti i predstavnika Katedre za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka.

-Doprinos nauke, a posebno umetnosti, jeste da upravlja humanim ciljevima, da svakog čoveka nagradi. Sreća i dobrobit ogledaju se u razumevanju harmonizacije i pojma lepog, a onaj koji to razume, ima sve šanse da bude dobar čovek – zaključio je sekretar.

Jedan od rukovodilaca za istraživačko-umetničke projekte doc. dr Marko Lazić sa Fakulteta tehničkih nauka rekao je da se na Katedri za arhitekturu i urbanizam, Katedri za animaciju u inženjerstvo i Katedri za scenski dizajn nalazi grupa ljudi koji se bave umetnošću i da će sada po prvi put biti realizovani ovakvi projekti. Rukovodilac jednog od naučnoistraživačkih i razvojno-istraživačkih projekata nacionalnih manjina doc. dr Sabolč Halaši istakao je da resorni sekretarijat prepoznaje potrebe etničke naučne zajednice u Vojvodini i da finansiranjem ovakvih projekata Pokrajinska vlada doprinosi opštem naučnom napretku.

Z.S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.