KOLEKCIJA OD KOJE ZASTAJE DAH Slobodan godinama sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana

09:43

30.04.2024

Podeli vest:

RINA

Užice – Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

– U svetu su jako popularne ove fiće koje se sklapaju iz delova. Kupujem časopis koji izlazi jednom sedmično i u svakom novom broju je i jedan deo koji se ugrađuje u fiću. Potrebno je da sakupite sto delova kako bi sklopili takvu jednu maketu. Svaki njen deo je autentičan kao na pravoj fići i kada sklopite ceo auto gde imate sve funkcije kao na pravoj, koštaće oko 110.000 dinara u razmeri 1:8. Moći ćete da upalite motor, imaće svu svetlosnu signalizaciju kao i mogućnost da se upravlja volanom, ili ako želite prozor da otvorite, sve je u detalje osmišljeno – kaže za RINU, Slobodan Jakovljević.

Stigao je do otprilike 60-og broja, čeka do aprila da izađu i preostali, a kada skupi sve biće mu, kako kaže, potrebno nekoliko dana da se izoluje i polako sklopi deo po deo. Na kolekciji kakvu ima ovaj Užičanin pozavideli bi mnogi, godinama sakuplja makete autića i sada je dostigao broj od preko 3000, ali to je cifra koja se stalno povećava.

– Na policama se nalaze od autića najmanjih razmera do krupnih primeraka automobila. Od majoretica, hot vilsa, medz boksa su jedni od najdražih u mojoj kolekciji u razmeri 1:64. Zatim od modela u razmeri 1:18 su golfovi gde imam sve modele od 1-7, s tim što mi nedostaje samo legendarna trojka. Ali, najviše volim ove koje mi kolekcionari zovemo „malcima“, koji su u razmeri 1:64, ali ni za njima ne zaostaje ni reli kolekcija autića. Sve ove modele ne možete kupiti u prodavnici, već se mora za njima poprilično tragati, ističe ovaj užički kolekcionar.

Strast i ljubav prema ovim četvorotočkašioma prenela se i u pravi život, pa je Slobodan uzeo aktivno učešće u reli trkama.

– Još kao mali zavoleo sam autiće, sada ovo što sakupljam je mnogo ozbiljnija priča u odnosu na to vreme. Vremenom ta ljubav je prešla i na pravi automobilizam, jer sam odrastao u kraju u koji su dolazile velike zvezde tog sporta kao što je Vladan Dubljani, gde sam dane i dane provodio kod njega u dvorištu upoznavajući trkačke automobile i ta ljubav traje i dan danas. Reli je moja strast, i sam sam nekada to vozio, osvajač sam zlatne kacige, tj šampion u slalomu, kaže Slobodan.

On se nada će se u nekoj skorijoj budućnosti svi primerci maketa ovih malih četvorotičkaša naći u prostoriji koja će biti posvećena upravo njima.

(Pančevac/RINA)

ONA JE HEROINA SUVOBORA Bez zadrške uletela u plamen: Ružica među prvima stigla kad je eksplodirala granata

GEST OD SRCA Učenici Umetničke škole muralima ulepšali Užice, imaju dobar ralog za to

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.