BRATIMLJENJE PANČEVA I DONGGUANA: Put ka bržem razvoju

Povelju o bratimljenju potpisali su u zgradi Gradske uprave Aleksandar Stevanović i Sing Ven Đu

15:41

08.05.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Dva veoma slična grada, a udaljena hiljadama kilometara, spajaju se radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva, rekao je gradonačelnik Stevanović

– Olakšaćemo razmenu i saradnju u oblastima privrede, trgovine i sporta, kazao je zamenik gradonačelnika Dongguana Sing Ven Đu Povelju o bratimljenju, na osnovu prethodno potpisanog Sporazuma o razvoju prijateljskih odnosa i saradnji između Grada Pančeva, Republike Srbije i Grada Dongguana iz Narodne Republike Kine,
potpisali su, 8. maja, u zgradi Gradske uprave, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i zamenik gradonačelnika grada Dongguana Sing Ven Đu.

Događaju su prisustvovali predstavnici Grada Dongguana, kao i kompanija i preduzeća iz ove metropole s deset miliona stanovnika. Kako je na početku sastanka rečeno, posle svečane ceremonije potpisivanja Povelje o bratimljenju, prema protokolu je usledio radni koktel mnogobrojnih pančevačkih i kineskih privrednika.
Domaćin ceremonije potpisivanja Povelje – gradonačelnik Stevanović, iscrpno je goste iz Kine upoznao s poljoprivrednim, ekonomskim i svim ostalim potencijalima Pančeva.

Stevanović je podvukao da je Grad Pančevo specifično mesto za život budući da ima bogatu istoriju, najinteresantnije priče i burne ekonomske događaje. Kako je kazao, s početkom industrijalizacije, Pančevo je postao ekonomski centar, a najznačajniji momenat u razvoju grada bilo je osnivanje prve industrijske fabrike u 18. veku. Ta promena je oblikovala identitet Grada Pančeva, kao grada koji je vezan za industriju. Industrijski razvoj je doveo do masovne migracije radnika iz različitih delova Srbije i stranih zemalja, što je obogatilo kulturni mozaik grada: danas u Pančevu živi preko dvadeset nacionalnosti, a fabrike su postale srce grada, doprinoseći bogatstvu života u Pančevu i poslovnim uspesima.

Sing Ven Đu, član Stalnog komiteta Komunističke partije Kine Dongguan komiteta, koji je i zamenik gradonačelnika Dongguana i opštinske vlade, predstavio je ukratko društveni i ekonomski razvoj svog grada. Sing Ven Đu je podvukao ono što je i suština cele priče:

– Nadamo se da će u okviru sporazuma pobratimskih gradova, Dongguan i Pančevo dodatno olakšati razmenu i saradnju u oblastima privrede i trgovine, sporta i međuljudske razmene i promovisati ekonomski i društveni razvoj dveju strana, dajući doprinos dobrim odnosima Kine i Srbije.

(Opširnije u štampanom izdanju „Pančevca” u petak)

(Pančevac / Siniša Trajković)

KINEZI SE ODOMAĆILI U PANČEVU

Vučić i Si Đinping: Veliko uvažavanje DVE ZEMLJE

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.