Gimnazijalac Dušan Mladenović predstavlja Srbiju na takmičenju znanja u Indoneziji

16:00

09.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV

PANČEVO – Pančevac Dušan Mladenović, učenik četvrtog razreda Gimnazije „Uroš Predić“ iz Pančeva, predstavljaće Srbiju na Međunarodnom takmičenju u istraživačkim radovima u oblasti društvenih nauka u Indoneziji. Odlasku na ovo prestižno svetsko nadmetanje, na kom će učestvovati mladi iz dvadesetak zemalja, prethodio je uspeh na državnim takmičenjima u oblasti istorije.

Na Smotri istraživačkih radova održanoj u Beogradu 9. marta Dušan Mladenović osvojio je nagradu za temu „Političke prilike u Pančevu za vreme Slobodana Miloševića u periodu od 1989. do 2000. godine“. To je presudilo da ovaj višestruki učesnik državnih takmičenja iz istorije, polaznik Regionalnog centra za talente i maturant pančevačke gimnazije, bude izabran u reprezentaciju Srbije, koja će učestvovati na Međunarodnom takmičenju u istraživačkim radovima na najpopularnijem indonežanskom ostrvu Bali.

Nadmetanje će se održati od 26. do 31. avgusta, učestvuju mladi iz dvadesetak zemalja, a cilj je promovisanje društvenih nauka i prikaz bogatstva različitih kultura.

„Takmičenje se sastoji iz tri ključna događaja. Prvi je pravljenje plakata rada koji sam napisao. Glavni događaj je prezentacija rada, a treći dan je rezervisan za pravljenje kratkog filma kojim bismo prikazali kulturu Srbije, njene glavne simbole“, kaže Dušan Mladenović.

Sa mentorom Nikolom Koneskim, predavačem istorije u Regionalnom centru za talente, Dušan se intenzivno priprema za međunarodno takmičenje da bi što bolje predstavio svoj nagrađeni rad.

„Sada pripremamo tu temu, koja je iz lokalne istorije. Nju treba predstaviti u Indoneziji. Oni ne znaju gde je Pančevo. Možda su čuli za Tita. Mi sada treba da predstavimo političke prilike za vreme Slobodana Miloševića jednom totalno drugačijem svetu“, dodaje Nikola Koneski.

Polaznici Pančevačkog regionalnog centra za talente već su osvajali medalje na međunarodnim takmičenjima iz istorije. Pre nekoliko godina Ilija Tepšić, Zorana Tripković i Stefan Ilić osvojili su srebro, a prošle godine Dobrica Banković osvojio je bronzanu medalju na ovom takmičenju.

Dušanov odlazak u Indoneziju finansira Grad Pančevo. Za ovaj put potrebno je oko 3.000 evra. Grad je izdvojio 400.000 dinara, a uz prikupljene donacije ostatak novca odlazi u fond Regionalnog centra za talente otvoren za nagrade i putovanja nadarenih polaznika ovog centra.

DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: Venci na spomenicima u čast heroja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.