Donja Gradina: Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida u Jasenovcu

13:22

12.05.2024

Podeli vest:

RTRS

BANJALUKA – Polaganjem venaca na grobnom polju „Topole“ u Spomen-području Donja Gradina, danas je odata pošta žrtvama koncentracionog logora Јasenovac, čime je počelo obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi hrvatskoj (NDH) od 1941. do 1945. godine.

U ime institucija Republike Srpske (RS), Srbije i Crne Gore vence su položili predsednik RS Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Vence su položili i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i premijer RS Radovan Višković.

Cveće i vence su položili i predsednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svetskog rata Dobrila Kukolj, ambasador Izraela za BiH sa sedištem u Tirani Galit Peleg, predsednik Udruženja Roma Srbije Dragoljub Arsović, kao i ostale delegacije.

Dan sećanja obeležava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih logora smrti u Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Logor Jasenovac formiran je u avgustu 1941. godine i bio je aktivan do aprila 1945. godine, kada su logoraši organizovali proboj u pokušaju da se spasu.

Kroz njega su prošle i u njemu stradale stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista drugih nacionalnosti.

(Pančevac/RTRS)

FOX TRAIL: 8 medalja za AK “Tamiš”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.