VETERANI VARDARA IZ SKOPLJA U JABUCI Čuvamo prijateljstvo, ovde se osećamo kao svoji na svome

10:00

24.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Pančevo

Veterane Fudbalskih kluba „Vardar“ iz Skoplja i „Jabuka“ iz Jabuke povezuje dugogodišnje prijateljstvo.  Srpska i makedonska ekipa odigrale su poslednju prijateljsku utakmicu u Jabuci, dok će naredni meč biti održan u Skoplju, prenosi TV Pančevo.

Jedna zanimljiva priča o prijateljstvu, tradiciji i sportu, stiže nam iz Jabuke. U sećanjima mnogih Jabučana ostao je zapisan prijateljski fudbalski okršaj između prvog tima čuvenog makedonskog „Vardara“ i lokalnog omladinskog kluba. To je bilo davne 1985. godine. Pretprošlog leta obnovljeno je gotovo četiri decenije staro prijateljstvo. Veterani „Vardara“, ponovo su posetili Jabuku i u ime dobrih starih vremena, odigrali još jedan meč. Jabučki fudbaleri ubrzo su uzvratili posetu, a pre nekoliko dana opet su se našli u ulozi domaćina.

Kako kaže Marjan Mihajlovski, veteran kluba iz Skoplja, ovoj tradiciji ne nazire se kraj.

„Sega nie (Sada smo mi došli, ove godine, da ih posetimo, jer je u pitanju makedonsko selo u Srbiji i kako bismo obnovili prijateljstvo staro više od 30 godina. Šta da kažemo, prezadovoljni smo, a mislimo da su i fudbaleri iz Jabuke prezadovoljni) Skopje“, rekao je Marjan Mihajlovski, udruženje veterana „FK Vardar“.

Jabuka je dobro poznata u Južnom Banatu kao mesto u kojem živi makedonska nacionalna manjina, što je, između ostalog i dovelo do ovog prijateljstva, ističe jabučki veteran, Živojin Mitrović. Gosti iz Makedonije ovde se osećaju kao „svoj na svome“. Sportski susret podrazumeva, osim fudbala, i priliku za druženje.

Eto, odigramo utakmicu, jedan meč, pa se onda pređe na zabavu, igru, ručak.. Takozvano treće poluvreme, koje je za nas, veterane, važnije nego sama utakmica. Svi smo mi u godinama, i za nas je druženje jako važno. Važno je i vraćanje korenima, to što imamo priliku da i mi posetimo njih u Makedoniji i što uspevamo da očuvamo to „makedonsko“ prijateljstvo sa njima“, rekao je Živojin Mitrović, Uduženje veterana FK „Jabuka“.

Fudbalski klub „Vardar“ iz Skoplja najuspešniji je klub Severne Makedonije. Veterani su svojevremeno, kao igrači makedonske reprezentacije, igrali širom sveta i osvajali mnoge titule. Ljubav prema fudbalu ne jenjava, pa danas rade sa mladim nadama, prate savremenu sportsku scenu i odigraju koji prijateljski meč. Od srpskih klubova, kažu, navijaju za Zvezdu. Što se tiče utakmice u Jabuci, pobedu je ovog puta odneo „Vardar“. Ipak članovi obe ekipe slažu se u jednom – pored ovakvog prijateljstva rezultat je manje važan. Uostalom, biće  prilike i za revanš koji sledi uskoro u Skoplju.

(Pančevac/RTV Pančevo)

GRADSKA BIBLIOTEKA: Danas od 11.30 niz kulturnih događaja povodom veka od osnivanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.