Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO! Oglasili se i iz srpske delegacije: Opasan presedan

14:06

27.05.2024

Podeli vest:

PS NATO

Kosovo je postalo deseti pridruženi član Parlamentarne skupštine Nato na sastanku tog tela u Sofiji u Bugarskoj. Parlamentarna skupština Nato danas je pozitivno glasala o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije.

Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv, prenosi Kosovo onlajn. Tokom te sednice, pridruženi član postala je i Malta.

Predsednik delegacije Kosova u Parlamentarnoj skupštini Natoa Driton Hiseni saopštio je da je odluka doneta dana, te je povodom pozitivnog glasanja o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije, naveo da su to dobre vesti za Kosovo.

Hiseni je na Fejsbuku naveo da je do napretka statusa došlo nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Kosova i Parlamentarne skupštine Nato.

„Od juna 2014. godine bili smo predstavljeni kao posmatračka delegacija. Brojna pisma i kontinuirani napori srpske delegacije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status“, poručio je Hiseni.

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saopštila je da današnja odluka te organizacije da skupština Kosova dobije status pridruženog člana predstavlja opasan presedan i da će time biti dodatno pogoršani uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji.

Delegacija Skupštine Srbije u PS NATO ističe da nije bila konsultovana tokom procesa donošenja ove odluke, a da rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO. Delegacija Srbije je navela u saopštenju da, pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova – Španije, Rumunije, Slovačke i Grčke, ovakvu odluku nisu podržali ni poslanici iz zemalja koje su ga priznale – Francuske i Italije, a da je delegacija Mađarske glasala protiv ove odluke.

Srpska delegacija je zahvalila delegacijama koje su pokazale razumevanje za naše argumente, koje su, kako se navodi, odolele pritiscima i koje su se založile da takva odluka ne bude usvojena. U saopštenju se ističe i da predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana skupštini Kosova, niti nakon potvrđivanja ove odluke.

„Uslovi za život na KiM neprihvatljivi“
Delegacija je u saopštenju ukazala i da Srbi na KiM već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi, odnosno da „žive kao u getu“. Delegacija je ocenila i da je odlukom PS NATO premijer privremenih prišitnskih institucija Aljbin Kurti nagrađen za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga, kako se dodaje, upozoravali i EU i NATO i drugi međunarodni faktori.

„Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo“, ukazuje se u saopštenju.

Delegacija Skupštine Srbije ocenjuje i da su ovom odlukom PS NATO dodatno ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina.

„Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, zaključuje se u saopštenju delegacije Srbije.

(Pančevac/Kosovoonline)

LEČENJE U PRIVATNOJ PRAKSI Da li je privatno zdravstveno osiguranje luksuz ili potreba?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.