Institut „Tamiš“ ponovo okupio brojne stručnjake i proizvođače na Danu polja strnih žita

14:24

30.05.2024

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

Dan polja strnih žita, uljane repice i zaštite bilja održan je danas na Oglednom polju Istraživačko-razvojnog instituta (IRI) „Tamiš“ iz Pančeva.

Tom prilikim prisutnim proizvođačma i predstavnicima renomiranih semenskih kuća najpre se obratila direktorka dr Svetlana Roljević Nikolić.

– Velika je sreća da postoji jedan ovakav instutut, koji radi nezavisno i obezbeđuje pouzdane i tačne podatke. Zbog toga i uživa toliko poverenje, a samo u poslednjih deset godina ova istraživačko-razvojna institucija istestirala je oko 150 sorti pšenice, zatim na desetine sorti ječma, tritikala, raži i ovca, kao i nebrojenu količinu sredstava za zaštitu i ishranu bilja. Veliki deo od svega toga su i sami proizvođači već uspešno koristili – navela je direktorka.

Potom je govorio i podsekretar pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski.

– Smatramo da je stručni i savetdavni rad sa poljoprivrednicima veoma važan, pa se zato svake godine trudimo da za njihov rad izdvojimo što više sredstava – ističe Panovski.

Rukovodilac Sektora poljoprivrede i savetodavne službe Instituta „Tamiš“ Maja Sudimac je rekla da je u pripremi projekat, koji podrazumeva kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i praćenje sprovođenja saveta i preporuka koje će poljoprivrednici dobiti u sklopu analize zemljišta.

– Sam projekat biće realizovan na području četiri opštine koje pokriva IRI Tamiš, kako bi poljoprivrednicima bila podignuta svest o značaju pravilne primene mineralnih đubriva, što je pre svega ekonomski opravdano – napomenula je ona.
Potom su savetodavci-saradnici zaduženi za ovu oblast – Bogdan Garalejić, Jan Babka i Nenad Živković, poveli su zainteresovane da pogledaju Ogledno polje, na kojem je prikazano 68 sorti pšenice, kao i desetine sorti ječma, tritakala i raži.

– Koliko je vegetacija poranila govori i to da je klasanje pšenice umesto oko 5. maja, ove godine bilo između 10. i 12. aprila. Na osnovu toga očekujemo i raniju žetvu. Kada je reč o ječmu to bi trebalo da bude za oko 10 do 15 dana, dok bi pšenica trebalo da bude spremna za skidanje krajem juna ili početkom jula. Međutim, sve to zavisi od vremenskih prilika, to jest od toga da li će biti kiše ili ne – poručio je Živković.

Opširnije u novom broju Pančevca, koji je od 7. juna u prodaji

(Pančevac/J. Filipović)

DAN POLJA POSTIGAO CILJEVE Brojni proizvođači imali šta da čuju! Pšenica triput tretirana zbog kiše

PROMENA JE NEOPHODNA Stručnjaci IRI Tamiš o žetvenim ostacima: Prošlo je vreme oslanjanja samo na plug

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.