DAN POLJA POSTIGAO CILJEVE Brojni proizvođači imali šta da čuju! Pšenica triput tretirana zbog kiše

13:32

27.06.2023

Podeli vest:

Pančevac
Dan polja strnih žita, uljane repice i zaštite bilja održan je  na oglednom polju Istraživačko-razvojnog instituta (IRI) „Tamiš” iz Pančeva. Kao i uvek, ovo tradicionalno okupljanje poslužilo je da proizvođačima budu predstavljene nove sorte ozimih strnih žita, novine u agrotehnici za uljanu repicu, kao i herbicidni ogledi na kukuruzu, soji, suncokretu i šećernoj repi.
Usevi dobri, uprkos svemu
I uprkos jakoj kiši skup je uspešno održan, a mnogobrojne zvanice na otvaranju je pozdravila direktorka instituta dr Svetlana Roljević Nikolić, koja je istakla da su višednevne padavine već obeležile ovu poljoprivrednu sezonu.
– Ova sezona nije baš naklonjena poljoprivrednicima, jer smo imali blagu zimu, sneg početkom aprila i ove obilne prolećne kiše. Uprkos tome mislim da možemo da budemo zadovoljni usevima, koji možda neće biti rekordni, ali svakako će biti na nivou višegodišnjih prinosa. Tamo gde bila primenjena puna agrotehnika na vreme, mislim da su kulture u dobroj kondiciji. Bilo je tu, naravno, i sporadičnih problema, poput virusa patuljavosti pšenice, ali o tome se vodi računa i stručnjaci to uspešno rešavaju, kao i kada je reč o rđi. Videli smo i danas da je ovde prisutan veliki broj međunarodnih brendova i kompanija, sa inovativnim formulacijama pesticida koje, ako se primene blagovremeno, prosto ne mogu da ne deluju – istakla je direktorka.

Pančevac

Pšenica triput tretirana zbog kiše
Maja Sudimac, rukovodilac Savetodavne i stručne službe za poslove u poljoprivredi, izrazila je zadovoljstvo zbog velikog odziva poljoprivrednika, saradnika, kolega i predstavnika semenskih i zaštitarskih kompanija.
– Napravili smo skup u sali, gde smo razgovarali o postavljenim ogledima, sortimentima, primenjenim pesticidima. Poljoprivrednici će dobiti sve rezultate sprovedenih ogleda u biltenu koji izdajemo na kraju godine, a on sadrži ocene herbicida, prinose i druge osnovne elemente ispitivanja, koji će ukazati koje to sorte, hibride, treba da biraju u svojoj proizvodnji u narednoj sezoni. Inače, ovu sezonu su već obeležile velike padavine, a ako pričamo o oglednim poljima, to je u aprilu bilo sedamdeset litara, u maju šezdeset, koliko i na polovini juna. To može da ometa kvalitet i videćemo kako će se odraziti na prinose. Primena pesticida je bila izuzetno važna u ovom periodu, pa smo imali tri hemijska tretmana pšenice iako su uobičajena dva, jer smo morali da dodamo još jedan u zaštiti lista, kako bismo sprečili pojavu naročito žute rđe, koja je bila prisutna na našim terenima. Ipak, stanje pšenice je sasvim dobro kod onih koji su odradili tretmane kao što je navedeno, ali će setva kasniti i krenuti verovatno početkom jula. Prolećni usevi su veoma dobro podneli ove padavine, koje su doduše ometale primenu herbicida i, generalno, pesticida – navela je Maja Sudimac.
Renesansa uljane repice
Stručni saradnik zadužen za ratarstvo Jan Babka, koji već godinama motiviše poljoprivrednike da seju uljanu repicu, rekao je da je ova kultura dugo bila u zapećku, ali da sada, zahvaljujući prilagođavanju uslovima uzgoja i tržišta, doživljava svoju renesansu.
– Treću godinu pravimo oglede u vezi sa uljanom repicom, a u ovom su zastupljene varijante setve i na 50 i na 70 centimetara okopavinskim pneumatskim sejalicama. Rezultati su zasad veoma ohrabrujući i sve ukazuje na to da je taj sistem značajno bolji u odnosu na dosadašnje načine setve. Jednostavno, želimo da osmislimo tehnologiju koja odgovara našim uslovima, a uz to ispitujemo i mogućnosti primene određenih preparata – naglasio je Babka.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.